Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 22 februari

  Ny barkborrefälla på svenska marknaden

  Ljungbyhed.

  Skorstensfällan, så kallas den nya fälla för granbarkborrar som nu introduceras på den svenska marknaden.

   Olof Svensson säljer en ny typ av fälla mot granbarkborrar, som han kallar skorstensfällan.
  Olof Svensson säljer en ny typ av fälla mot granbarkborrar, som han kallar skorstensfällan. FOTO: Torbjörn Esping

  Sedan tidigare finns den fyrkantiga fönsterfällan i olika varianter, som fångar granbarkborrar som lockade av ett feromon kryper in bakom fällans spaltöppningar. Borrarna ramlar sedan ned i en behållare under fällan.

  Den fyrkantiga fällan är enkel och robust, men har nackdelen att den behöver hängas upp mellan två stolpar.

  Det andra alternativet är Novefellan, som består av ett antal staplade trattar och en uppsamlingsburk som sitter på ett markspett. Den tar barkborrar oavsett riktning och den är enklare att placera i fält, men lite av ett pussel med alla delar.

   I skorstensfällan hängs en ampull med feromon.
  I skorstensfällan hängs en ampull med feromon. FOTO: Torbjörn Esping

  ”Lättare att sätta upp”

  Nu kommer en ny fälla, skorstensfällan, som är en vidareutveckling av fönsterfällan. Den består av ett långt fyrkantigt rör med öppningar åt alla håll där barkborrarna ska krypa in. Fällan är färdigmonterad vid köp och placeras vertikalt på en medföljande spetsad regel.

  – Den här fällan är mycket lättare att sätta upp, och det är det som jag ser som den största styrkan med fällan, säger Olof Svensson på Gyllebo Plantskydd som importerar fällan från Polen.

  Han fortsätter:

  – Du behöver ha med dig en mindre klubba och en skruvdragare, det är alla redskap du behöver för att montera den.

  Skorstensfällan kommer högre upp över marken än de andra. Och ska placeras så högt som möjligt.

  – Vi vill försöka få upp fällan i luften för att fånga barkborrarna under deras inflygningsrutt. Och för att lyfta fällan bort från sly, hallonris och annat som kan växa upp och täcka fällan, säger Olof Svensson.

  I botten på fällan finns en burk med alkoholhaltig vätska som barkborrarna samlas upp i. Alkoholen gör att barkborrarna inte ruttnar och stinker.

  – Lukten är avskräckande för andra barkborrar, så det motverkar till viss del feromonet. Har du en lösning som absorberar doften och förhindrar förruttnelsen av fångsten blir fällan helt enkelt effektivare.

   Fästet är enkelt.
  Fästet är enkelt. FOTO: Torbjörn Esping

  ”Klart att det hjälper”

  Den stora uppsamlingsburken där barkborrarna konserveras gör också att fällan inte behöver tömmas så ofta.

  – Givetvis måste du hålla koll och tömma den i fall den blir full, men annars kan du låta den sitta svärmningen ut, säger Olof Svensson.

  De rekordstora skadorna av granbarkborre i Sverige har gjort att försäljningen av granbarkborrefällor ökat kraftigt de senaste åren.

  – I år har säsongen kommit igång tidigare än väntat. Folk verkar mycket mer medvetna nu om problemet, och anser att fällor är ett sätt att arbeta mot granbarkborre som ett komplement till sök- och plock.

  Det finns en diskussion om vilken roll fällor ska spela i kampen mot granbarkborren. De har sin givna roll vid övervakning.

  – Du får en tydlig fingervisning om hur mycket barkborre du har i skog och mark. Har du mycket barkborrar i dina fällor behöver du förmodligen hålla koll på dina träd, säger Olof Svensson.

  Han är också övertygad om att fällorna kan användas för att minska angreppen på granarna.

  – Ja, varje barkborre du fångar i din fälla är en barkborre som inte förökar sig i din skog, så det är klart att det hjälper.

   Skorstensfällan är en ny fälla mot granbarkborrar.
  Skorstensfällan är en ny fälla mot granbarkborrar. FOTO: Torbjörn Esping

  LÄS MER: Dispens för feromoner även 2021LÄS ÄVEN: Kamp mot granbarkborre kan hänga på luktsinneLÄS OCKSÅ: Sämre förökning kan minska angreppen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen