Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 14 augusti 2019

  Ny automatik ökar effektiviteten

  Ökad kapacitet, mer automatisering och enklare användning är bara några av nyckelbegreppen som sammanfattar John Deeres tröskuppdateringar inför säsongen 2020.

   Som en konsekvens av den ökade automatiken i tröskan påstår John Deere att mängden skadade vetekärnor ska bli mindre än en procent.
  Som en konsekvens av den ökade automatiken i tröskan påstår John Deere att mängden skadade vetekärnor ska bli mindre än en procent. FOTO: Steve Dolan, John Deere

  Nyheterna börjar i S-serien som blir mer skonsam, ren och effektiv, enligt tillverkaren. Matningsregleringen Harvest smart, som ska ge en mer automatisk justering av körhastigheten, har optimerats och integrerats i det som kallas ICA2 – något som rent konkret betyder att systemet träder in vid händelser där man inte längre kan uppnå önskad kärnkvalitet, på grund av faktorer som höga nivåer av agnar, boss, skadade kärnor eller vid oacceptabel hög spillnivå.

  Genom justeringarna i Harvest smart optimeras skördeeffektiviteten automatiskt utan att det påverkar motorbelastningen.

  Som en konsekvens av den ökade automatiken i tröskan påstår John Deere att mängden skadade vetekärnor ska vara mindre än en procent vid användningen av den uppdaterade S700-serien med modellår 2020. I annat fall träder en garanti in där företaget kompenserar kunden för mellanskillnaden. Kunder som vill delta i garantiprogrammet måste dock registrera sig på förhand på tillverkarens hemsida.

  Claas har i likhet med John Deere och flera andra tillverkare också satsat på ökad automation i sina tröskor. Läs mer här.

  Automatiska inställningar

  Eftersom sidovindar kan inverka på materialspridningen kommer årsmodellerna även att utrustas med en automatisk justering av spridningsvinkeln. Funktionen styrs i sin tur av körriktningen baserat på tröskans gps.

  Från hytten kan föraren bland annat enkelt fjärrstyra motknivarna så att hackkvaliteten förbättras ytterligare, vilket man enkelt kan justera genom att titta i backkameran.

  Dessutom kompletteras tröskorna med en ännu exaktare vattenhaltssensor – något som avsevärt förbättrar datainsamlingen.

   700X-borden har bland annat en ny lågprofilsinmatning som säkerställer en ännu smidigare inmatning till skruven, speciellt för korta grödor som vårkorn.
  700X-borden har bland annat en ny lågprofilsinmatning som säkerställer en ännu smidigare inmatning till skruven, speciellt för korta grödor som vårkorn. FOTO: John Deere

  Ny monitor

  I W- och T-serien kompletteras tillvalsutrustningen med den fjärde generationens 4640 Green star-monitor, som kan styra en rad funktioner bortsett från de viktigaste inställningarna som fortfarande görs via armstödsmonitorn. 4640-monitorn är avtagbar, och kan bland annat användas för att styra sektionskontrollen på sprutor, när den inte används i för guidning, dokumentation och maskinsynkronisering i tröskan i samband med att olika vagnekipage behöver köra upp sida vid sida med tröskan.

  Bland skärbordsnyheterna märks nya 700X med variabel skärbordslängd, där den befintliga skärbordsbottnen har behållits för att maximera kapaciteten och minimera spillet i oljeväxter.

  700X-borden har bland annat en ny lågprofilsinmatning som säkerställer en ännu smidigare inmatning till skruven, speciellt för korta grödor som vårkorn. Dessutom har slirkopplingen flyttats till inmatningsskruven för att minimera slitaget. För att ytterligare öka hållbarheten har även glidplattorna blivit 25 procent tjockare.

   Den nya fuktsensorn genererar värdefull information med betydligt större exakthet än tidigare.
  Den nya fuktsensorn genererar värdefull information med betydligt större exakthet än tidigare. FOTO: John Deere

  Relaterade artiklar

  Till toppen