Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 1 augusti 2020

  Nu testas vältskydd för ATV

  Få koll på ATV-vältskydd, ny strängläggare och en app som visar CO2-utsläpp från växtskyddsanvändningen. Här är veckans tekniknotiser.

   Det finns flera typer av skyddsbågar på marknaden. Just den här är från Quadbar i Australien.
  Det finns flera typer av skyddsbågar på marknaden. Just den här är från Quadbar i Australien. FOTO: Quadbar

  ATV-vältskydd under lupp

  Sedan tidigare är det klarlagt att vältskydd på ATV:er kan rädda många liv. Men hur påverkar de egentligen användarupplevelsen, sikten och framkomligheten? Det ska forskare vid SLU ta reda på. Studien, som startar i höst och pågår fram till 2022, bygger på att 50 användare sponsras med ett skydd till ett kraftigt reducerat inköpspris och sedan får svara på frågor under studiens gång.

  I Sverige omkommer cirka 8-9 personer varje år i samband med fyrhjulskörning, varav merparten i vältolyckor. Ansökningstiden för att delta i studien går ut den 15 augusti.

  Läs mer i ATL-artikeln, Här är bågarna som skyddar dig när du kör ATV.

   Företagets nya strängläggare, TOP 1403 C, är utrustad med fyra rotorer och är 14 meter bred.
  Företagets nya strängläggare, TOP 1403 C, är utrustad med fyra rotorer och är 14 meter bred. FOTO: Pöttinger

  Ny strängläggare från Pöttinger

  Pöttinger har kommit med flera nyheter under sommaren, och nu kommer ytterligare en. Företagets nya strängläggare, TOP 1403 C, är utrustad med fyra rotorer och är 14 meter bred. Strängläggaren beskrivs som en hybrid, där rotorerna drivs hydrauliskt framtill och mekaniskt baktill. Som standard är redskapet även utrustad med en typ av överlappningsfunktion, som ska säkerställa att hela arbetsbredden utnyttjas optimalt.

  Ny app visar CO2-utsläpp från växtskyddsanvändningen

  Har du någon gång funderat över hur mycket koldioxidutsläpp din växtskyddsanvändning genererar, eller jobbar du rent praktiskt med att kartlägga din gårds utsläpp? Då kan en ny app från BASF vara till stor hjälp, under förutsättning att du använder företagets produkter vill säga. Som första företag i branschen har tillverkaren, enligt dem själva, släppt den första applikationen för just detta ändamål. Uppgifterna ska på sikt omfatta hela portföljen på 45 000 produkter, och förhoppningen är att datan ska stimulera nya sätt att minska utsläppen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen