Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 november 2016

  Nu släpps roboten fri

  AGROMEK, DANMARK.

  På Agromek var det i dag försäljningspremiär på en ny självgående lantbruksrobot.

  Den självkörande redskapsbäraren Robotti visades upp som prototyp på Agritechnica redan 2013. I tre år har utvecklingen fortsatt. Bland annat har eldriften bytts ut mot en dieselmotor från Kubota.

  På mässan Agromek i Danmark var det i dag försäljningspremiär.

  – Batteritiden är än så länge inte bra nog. Med batterier hade man idag behövt laddstationer ute på fälten. Sedan vill vi att lantbrukaren ska känna igen sig. Men vi hoppas självklart på att batteriteknologin blir bättre i framtiden så att vi kan bli mera miljöriktiga, säger Martin Christiansen, utvecklare på företaget Agrointelli.

  Robotti är anpassad för sysslor med lågt dragkraftsbehov som radhackning, besprutning och sådd, och ska kunna använda befintliga redskap. Till skillnad mot andra lantbruksrobotar som lär sig en syssla och sedan upprepar den, programmeras Robotti i förväg för att göra en viss syssla inom ett visst område. Den kontrolleras via en Ipad.

  – Man kan placera den var som helst inom området och när den är klar så parkerar den på samma ställe.

  Vad säger lagen, kan man släppa loss den utan vidare?

  – Jag det kan man. Vi har den här bågen som gör att motorn stängs av så fort något nuddar den.

  Mekanik och hydraulik

  Förutom autostyrning och annan intelligens som skiljer maskinen från en vanlig lantbruksmaskin är mycket bara mekanik och hydraulik.

  – I princip allt som kan gå sönder kan lagas på en vanlig verkstad som jobbar med lantbruksmaskiner. Det har vi lagt stor vikt på, säger Martin Christiansen.

  Agrointelli är ett spinoff-företag från Kongskilde som drev utvecklingen tidigare tillsammans med bland annat Århus universitet och Syddansk Universitet i Odense, men Kongskilde har fortfarande ett finger med i spelet.

  Det är inte omöjligt att Robotti dyker upp i Sverige snart.

  – Vi vill gärna i starten fokusera på den nordeuropeiska marknaden och Tyskland. Det ligger nära oss och vi kan få feedback från kunderna.

  Hur har intresset varit här idag?

  – Det är stort intresse, både från press och folk som ser vad de kan använda den till på sin mark. Det är bland annat små odlare, men även stora odlare som vill ha flera maskiner på en gång.

  Läs mer: Roboten fixar ogräset

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen