Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 november 2017

  Nu säljer han sin BM-10

  En BM-10 med remskiva och gnistsläckare är på väg att få ett nytt hem. När ägaren Tommy Svensson köpte traktorn var tanken att den skulle komma till användning. Men ibland går det inte riktigt som planerat.

  – Det är en gammal veterantraktor och jag hade tänkt att jag skulle vara med i klubbar. Men det har jag inte riktigt hunnit med, säger Tommy Svensson, pensionerad lantbrukare utanför Mellerud, som anledning till försäljningen.

  LÄS ÄVEN: BM-traktor gick för drömsumma

  Att han föll för modellen var inte konstigt eftersom han har personliga band till traktormodellen från barndomen. BM-10 introducerades 1947 och beskrivs som en traktor som konstruerades för mindre och medelstora lantbruk.

  – Vi hade inte just denna traktor. Men jag växte upp med den och det var den första jag började köra.

  Merparten är original

  Tommy Svenssons exemplar är i gott skick, och ska inte kräva några reparationer innan man kan sätta sig bakom ratten. Traktorn kom han över begagnad för fem-tio år sedan, och han bedömer att merparten är i original.

  – Den har tändkulemotor som kräver uppvärmning, antingen via blåslampa eller glödstift som jag har satt in. Så den är i bra skick.

  LÄS ÄVEN: Så mycket hade en BM kostat i dag

  Vidare är traktorn utrustad med remskiva som innebär att man kan koppla på extrautrustning. Årsmodellen är inte känd. Men Tommy Svensson bedömer att det rör sig om en tidig 1950-talare. På Munktellmuseets hemsida beskrivs modellen som en utmärkt traktor för radodlade grödor, men det beskrivs också att personen som satt på hackan bakom traktorn for illa av avgaserna från avgasröret.

  Detta ändrades dock när BM beslöt sig för att rikta om utsläppet. I samband med detta beslutade företaget sig också för att ta fram en godkänd gnistsläckare så att traktorn kunde köras in i byggnader. Av brandskäl krävde försäkringsbolagen på den här tiden att traktorerna hade gnistsläckare för att få köras in i ekonomibyggnader.

  Tillverkades i 6 400 ex

  BM-10 var också en av de sista modellerna med tändkulemotor. Enligt Munktellmuseet tillverkades modellen i 6 400 exemplar under åren 1946–1953. Under det sista året i produktion hade traktorn ett riktpris på 8 690 kronor.

  – Köparen spelar ingen roll. Men jag hoppas på någon som vill bevara den, säger Tommy Svensson.

  LÄS ÄVEN: Tröskan som har fått nytt jobb som nostalgikickLÄS ÄVEN: Priserna på Volvo BM skjuter i höjdenLÄS ÄVEN: Nostalgi i skogskubik

  Relaterade artiklar

  Till toppen