Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 maj

  Nu har det lossnat för fyrhjulingarna

  Antalet nyregistrerade fyrhjulingar ökade i april jämfört med året innan. Men året började med en rejäl dipp.

   Det var en slirig start på året när det gäller försöljningen av fyrhjulingar. Men i april har det lossnat.
  Det var en slirig start på året när det gäller försöljningen av fyrhjulingar. Men i april har det lossnat. FOTO: Mostphotos

  Antalet nyregistrerade fyrhjulingar var i april 1 060 stycken, en ökning med 5 procent jämfört med 2019. Men de sammantagna siffrorna för årets första fyra månader visar på en minskning med 19 procent.

  Främst är det januari och februari som dragit ner siffrorna enligt Niklas Kristoffersson, vd för Svenska snö- och terrängfordonsbranschen. Och det har flera orsaker enligt honom.

  Bland annat att försäljningen under fjolåret var på en rekordnivå vilket gjorde att man ska matcha väldigt fina siffror samt att det var en kylig start på 2020.

  – Vädret påverkar den här branschen rejält.

  Coronaeffekt

  I april återvände dock kunderna. Trots coronaviruset. Eller kanske tack vare:

  – Vissa har nog resonerat att om de inte kan fara utomlands på semester så kan de köpa en fyrhjuling i stället. Sedan kanske ett antal av de som permitterats är skogsägare och känner att de nu kommer vara mer ute på sina marker, säger Niklas Kristoffersson.

  Men hur utvecklingen för ATV:er kommer att se ut resten av året vill han inte sia om:

  – Även om Sverige är ett undantag då vi har hållit uppe försäljningen vet ingen hur det ser ut om 3-4 månader. Det kan gå åt vilket håll som helst.

  Tillverkningen har inte slagits ut helt och hållet.

  – Vissa fabriker har stängt, andra går på halvfart och vissa kör på som vanligt. Men även om produktionen så har vi transportproblematiken när många länder har stängt sina gränser.

  Nyregistrering fyrhjulingar, hittills i år:

  Typ 2020 2019

  ATV 1 105 1 389

  Quads 148 380

  Traktor 1 527 1 721

  6-hjulingar 96 69

  Side by side 96 126

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen