Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 maj 1999

  New Holland köper Case

  New Holland är på väg att köpa Case och utmanar därmed John Deere som världens ledande lantbruksmaskinföretag.

  Ryktet om New Holland är på väg att köpa Case har under den senaste tiden drivit upp kursen på Caseaktien på New Yorkbörsen. I fredags slutade handeln på 44:81 dollar. New Holland har bjudit 55 dollar per Caseaktie, ett bud som Cases styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera.
  Budet innebär att Case värderas till 4,3 miljarder dollar, cirka 36 miljarder kronor.
  Om aktieägarna säger ja bildas ett traktor- och maskinföretag med en omsättning på 12 miljarder dollar, runt 100 miljarder kronor, vilket gör det i stort sett jämnstort med Deere & Co. New Hollands huvudägare Fiat får en ägarandel på 71 procent i det nya företaget.
  Cases högste chef Jean-Pierre Rosso blir chef med New Hollands Umberto Quadrino som nummer två under en övergångsperiod.

  Starka på skilda håll
  De båda företagens produktprogram anses komplettera varandra väl, de är också starka i olika geografiska områden. I Nordamerika säljer till exempel Case mer stortraktorer än New Holland medan förhållandet är det omvända i fråga om mindre modeller. I Västeuropa är New Holland markandsledande medan Case är starkare i Sydamerika och i Östeuropa.
  Efter flera rekordår i traktorbranschen vände konjunkturen nedåt i slutet av fjolåret. I Nordamerika har efterfrågan på stora traktorer sjunkit kraftigt, en marknad som är viktig för Case. Nedgången har förmodligen öppnat för New Holland och Fiat, som uppenbarligen har god kassa och visat köpintresse för både Volvos personbilar och lastbilar.

  Störst på lantbruk
  Enligt New Holland blir det sammanslagna bolaget nummer ett på lantbruksmaskiner och nummer tre i entreprenadmaskiner, efter Caterpillar och Komatsu.
  Den bästa tillväxtpotentialen spås för entreprenadmaskinerna och den omfattande finansieringsverksamheten. I dag svarar entreprenadmaskinerna för inte fullt 40 procent av båda företagens omsättning.
  På tre-fyra års sikt beräknas kostnadsbesparingar på 400-500 miljoner dollar årligen vara möjliga.
  Både New Holland och Case har under de senaste åren varit aktiva i strävan att bli full lineföretag med kompletta maskinprogram för jordbruk och entreprenad.
  Den stora konkurrenten till New Holland/Case är Deere & Co som bokföringsåret 1997/98 omsatte 13,8 miljarder dollar inklusive gräsklippare, försäkringsrörelse, företagshälsovård och annat som denna koncern arbetar med.

  Överraskande
  Affären kom överraskande för de svenska importörerna Söderberg & Haak (New Holland) och LMB (Case). Såvitt känt i dag ska varumärken och distributionskanaler bibehållas, vad som händer på sikt är oklart.
  – Men det finns all anledning att var optimistisk och positiv, det här är spännande för Söderberg & Haak, säger vd Thomas Svensson.
  – Att just de här två företagen förde diskussioner kände jag inte till, men att en omstrukturering i branschen skulle ske var väntat. Och det här är säkert inte den sista affären, kommenterar LMB:s vd Arne Sörensson.
  För nu har branschen fått ett nytt utseende, och det är fritt fram att spekulera i hur Deere, Caterpillar, Claas, Agco och andra aktörer tänker möta den nya situationen.


  Sammanlagd vinst 363 miljoner dollar
  New Holland bildades 1991 genom att Ford och Fiat fusionerade sina lantbruksdivisioner. Ford ägde först 20 procent innan Fiat tog över hela bolaget 1995. Året efter sålde Fiat ut aktier på börsen men behöll 69 procent. Senare har företaget köpt tillbaka aktier och Fiat äger i dag cirka 80 procent. New Holland omsatte 1998 5,7 miljarder dollar, nettovinsten blev 299 miljoner dollar.
  Märket Case IH skapades 1984 när JI Case, dotterbolag till Tenneco, köpte International Harvester. 1994 beslutade Tenneco att sälja ut Case och skapa ett börsnoterat företag med namnet Case Corporation. Aktierna såldes i omgångar på New Yorkbörsen. Ägandet är i dag mycket spritt. Case omsatte 1998 6,1 miljarder dollar och gjorde en nettovinst på 64 miljoner dollar.

  Lars Vernersson

  Relaterade artiklar

  Till toppen