Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 3 juni 1999

  Mycket nytt på årets SkogsElmia

  Årets SkogsElmia brakade loss på torsdagen med skogmaskinstillverkare som känner den nye konkurrenten Caterpillar flåsande i nacken.

  Vanligtvis är skogsbrukets Elmia uppdelade i den internationella Elmia Wood som körs vartannat år, däremellan kör man SkogsElmia som primärt riktar sig mot den skandinaviska publiken. Men i år har SkogsElmia blivit ovanlig stor och har hamnat någonstans emellan de två koncepten. Enligt mässledningen presenteras förmodligen fler nyheter i år än vid förra Elmia Wood år 1997.

  Caterpillar vill in på marknaden
  Orsaken är att Caterpillar, som köpte det svenska maskintillverkaren Skogs Jan härom året, nu vässar armbågarna för att ta sig in på den europeiska marknaden.
  Det har fått de andra tillverkarna att presentera flera nya produkter för att mota Olle i grind.
  Marknadsettan Timberjack visar sin nya gallringsskördare modell större. Även tvåan Valmet har nyutvecklade maskiner att visa, bland annat två nya skotare.
  Ett annat utvecklingslinje är mindre kombinationsavverkare som både skördar och lyfter virket på vagnen. Terri visar en fjärrstyrd variant. Pinomäki, Hemek och finska Moisio en andra modeller av kombinationsskördare.
  Rottne visar en ny skotare och även en buntningsmaskin för grenar och toppar för bioenergihantering. Maskinen har funnits som prototyp men har nu nått marknaden. Hyggesresterna buntas i stockform vilket gör att de kan hanteras av vanliga skotare.

  35 000 besökare
  Mässarrangörerna förväntar sig en publik runt 35 000 besökar, ungefär som förra SkogsElmia år 1995. Men allt beror på vädret. Vid tolvtiden sken fortfarande solen men försäljarna spanar oroligt mot himlen eftersom värderlekstjänsten förvarnat om regn framåt eftermiddagen. Skulle det börja falla stora mängder kan det lätt bli kaos i en sådan stor mötesplats mitt i skogen som Elmia är. Det ställer stora krav på planering från arrangörerna.
  På området finns ett mindre sjukhus som vid Elmia Wood år 1997 hade en besökare var sjätte minut. Det året kom över 50 000 besökare.

  Risk för återfall
  Överallt står kraftfulla maskiner som avverkar, lastar, skär och buntar, ofta i närheten av den nyfikna publiken. Risken för olycksfall är stor.
  Katastrofscenariot är om någon av helikoptrarna som fraktar prominenta gäster från och till mässan, skulle trilla ner och utveckla en storbrand. Tanken att försöka lokalisera tiotusentals människor på vild flykt från en kraftig skogsbrand torde överstiga de hemskaste mardrömmar en räddningsledare kan ha. Mässledningen är dock lugna. Det har hänt att man fått skadade personer fortare till vårdcentralen i Jönköping än den tid det normalt tar att ta sig dit i staden. Dessutom är det bara fyra av de sex vägarna in i området som får användas. De övriga två är enbart till för räddningsfordon.
  ATL återkommer i nästa veckas nummer av papperstidningen ATL med en närmare presentation av de tekniska nyheterna.

  Per Österman
  Det går att göra konst även med en motorsåg. Och så låter det kul också.
  Timberjacks tre skogsmaskiner vankade omkring som tjurar på en tjurfäktning inför en storpublik.
  Södra har byggt ett helt hus till sin information.

  Relaterade artiklar

  Till toppen