Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 14 januari

  Multi Tool Trac jobbar på autonom traktor

  Den holländska tillverkaren bakom den i ögonfallande traktorn Multi Tool Trac bekräftar att företaget även jobbar på en mindre och autonom modell.

   Multi tool trac har fyra patent i Nederländerna och EU för sin unika konstruktion.
  Multi tool trac har fyra patent i Nederländerna och EU för sin unika konstruktion.

  Enligt företagets designer Paul van Ham, går trenden mot mindre och lättare traktorer för att motverka markpackningen, vilket också väntas dra ner energiförbrukningen. Precis som den större Multi Tool Trac, ska även den mindre och autonoma modellen drivas av en elektrisk drivlina, skriver Farmers Weekly.

  För att skona jordarna är företaget en stark förespråkare av fasta körspår, och tanken är att den nya mindre modellen ska kunna jobba i tre meter breda spår.

  Blygsam batterikapacitet

  Enligt företaget ska den elektriska drivlinan redan i dag borga för lägre driftskostnader. I den större versionen, som avbildas på fotografiet, kan traktorn variera bredden mellan axelhjulen från 3,25 till 2,25 meter på bara några sekunder samtidigt som traktorn rullar framåt.

  Batterikapaciteten uppgår till blygsamma 30 kilowattimmar. Men då tillkommer även kapacitet från en räckviddsförlängare i form av en dieselmotor som sitter på traktorn, och som genererar el precis som i en vanlig elhybridbil.

  Produktion 2020

  Som extra fördel kan även hytten flyttas automatiskt längs med hela ramlängden. Företaget har hittills rullat ut prototyper för tester under 2015 och 2017, och arbetar nu på en omdesignad version för kommersiell serieproduktion som ska börja produceras under nästa år.

  Företagets film visar mer om hur Multi tool trac är tänkt att fungera i praktiken.

   Dataskissen visar att Multi Tool Trac är byggd för att kunna dra och använda de flesta typer av redskap.
  Dataskissen visar att Multi Tool Trac är byggd för att kunna dra och använda de flesta typer av redskap.

  På tal om i ögonfallande traktorer står även den österrikiske tillverkaren Syn Trac bakom ett av de mest intressanta koncepten. Traktorn är byggd för att enkelt kunna byggas om för flera olika ändamål.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen