Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 augusti 2018

  Monstertröska med imponerande nytänk

  Vara

  Den nya Ideal-tröskan från Fendt och Agco karaktäriseras av en imponerande prestanda och ett stort mått av nytänkande. ATL var med när den nya tröskan visades upp för press och intresserade lantbrukare på Bjertorp i Västergötland.

   Avskiljningsdelen har konventionella tröskslagor för skonsam hantering av grödan.
  Avskiljningsdelen har konventionella tröskslagor för skonsam hantering av grödan. FOTO: Anders Nilsson
   Idealtröskan är den nya stortröskan från Fendt och Agco. Den imponerar med marknadens största spannmålstank på 17 100 liter och en tömningshastighet på 250 liter per sekund
  Idealtröskan är den nya stortröskan från Fendt och Agco. Den imponerar med marknadens största spannmålstank på 17 100 liter och en tömningshastighet på 250 liter per sekund FOTO: Lantmännen Maskin

  Fokus vid utvecklandet av den nya tröskan har varit kapacitet, skonsamhet och lågt energibehov, säger Magnus Ramberg, produktchef för tröskor på Lantmännen Maskin.

  Den nya serien består av tre modeller med beteckningarna 7, 8 och 9. Den största har en motoreffekt på 647 hästkrafter och en spannmålstank på drygt 17 000 liter. Tömningshastigheten är imponerande 250 liter i sekunden.

  Skärborden erbjuds i bredder på 30, 35 respektive 40 fot. Alla är konstruerade som Powerflow-skärbord där hastigheten för matardukarna på det största 40 fots-bordet anpassas automatiskt till körhastigheten.

   Magnus Ramberg, produktchef för tröskor på Lantmännen Maskin.
  Magnus Ramberg, produktchef för tröskor på Lantmännen Maskin. FOTO: Anders Nilsson

  Skonar halmen

  Idealtröskan är en ren rotortröska där den minsta modellen har en rotor, medan de två större har dubbla rotorer. Framför rotorn sitter en matarcylinder som också kastar ner eventuella stenar i stenfickan. Rotorn mäter 4,8 meter vilket räcker till att släppa ner halmen direkt i halmhacken.

  Rotorns utformning är särskilt anpassad för att minska effektbehovet, men också för att skona halmen, enligt Magnus Ramberg.

   Interiören i hytten känns igenom från Fendttraktorerna. På den lilla skärmen visas bland annat körhastighet och spill.
  Interiören i hytten känns igenom från Fendttraktorerna. På den lilla skärmen visas bland annat körhastighet och spill. FOTO: Anders Nilsson

  Tröskan har ingen sidlutningskompensering för sållkassen. Istället finns två återföringsplan. Ett som samlar upp materialet från rotorns urtröskningsdel och ett från en bakre urskiljningsdelen. Materialet släpps ner på olika ställen på förberedningsplanet vilket skall fördela materialet jämnt över sållkassen.

  Sållkassen är också lång och smal vilket optimerar den aktiva rensytan, enligt Magnus Ramberg.

   Den största modellen i serien, Modell 9, har ett powerflow bord på 40 fot. På detta skärbord regleras gummimattornas hastighet automatiskt till tröskans framkörningshastighet.
  Den största modellen i serien, Modell 9, har ett powerflow bord på 40 fot. På detta skärbord regleras gummimattornas hastighet automatiskt till tröskans framkörningshastighet. FOTO: Anders Nilsson

  Tre lägen

  Bosspridarnas utsläpp kan ställas i tre lägen, där ett läge sprider bosset ut åt sidorna. Läggs halmen av ohackad, riktas utsläppen bakåt. Då blåses bosset in i den ohackade halmen och blandas in i strängen. Hackas halmen blåses bosset in i halmhacken och sprids med halmhackens fördelningssystem.

  Halmhacken finns i två versioner, med fyra eller åtta knivrader och 56 eller 112 knivar. Den hackade halmen fördelas med en kombination av spridarvingar och roterande spridartallrikar, vilket skall spara kraft. Spridningsbredden uppges vara upp till 15 meter.

  Tröskan kan utrustas med ett aktivt inställningssystem. Tröskan mäter urtröskning och urskiljning med inte mindre än 52 sensorer som mäter längs rotorns hela längd samt spill från sållkassen. En kamera i spannmålstanken mäter kvalitet och sammansättning av innehållet i tanken. Tröskan ställs då in med en app på en Ipad där man steglöst kan röra sig mellan strategierna ekonomi, skonsamhet och prestanda.

   Bosspridarens utsläpp kan ställas i tre lägen, ut åt sidan, rakt bakåt för att blåsa in bosset i den ohackade halmen och för inblåsning in i halmhacken.
  Bosspridarens utsläpp kan ställas i tre lägen, ut åt sidan, rakt bakåt för att blåsa in bosset i den ohackade halmen och för inblåsning in i halmhacken. FOTO: Anders Nilsson

  ”Danskarna hann före”

  Tröskan är ännu inte prissatt och ingen tröska är heller såld i Sverige. Danskarna har hunnit före med en tröska såld på Bornholm, skrattar Magnus Ramberg. Tröskorna börjar säljas under hösten och full leveranskapacitet utlovas för 2019.

   Tröskan kan utrustas antingen med hjul eller band med tre olika bredder.
  Tröskan kan utrustas antingen med hjul eller band med tre olika bredder. FOTO: Anders Nilsson

  LÄS OCKSÅ: Komatsu släpper ny kompakthjullastareLÄS OCKSÅ: Kärnkvalitet i fokus på nya Axial Flow-modeller

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen