Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 september 2019

  Satsar på mobilt när äggproduktionen ökar

  Eskilstuna

  För några veckor sedan rullade en lastbil från Tyskland in på Tustrups Gård i Sörmland med ett mobilt hönshus på släp. De 900 hönor som installerades några dagar senare har nu acklimatiserat sig så pass att de får komma ut på grönbete.

   Sofia och Johan Nilsson på Tustrups gård utanför Eskilstuna satsar på mobilt hönshus.
  Sofia och Johan Nilsson på Tustrups gård utanför Eskilstuna satsar på mobilt hönshus. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Ännu så länge har bara ett hundratal av de nyinflyttade hönorna på Tustrup vågat ta steget ut i den relativa friheten. De utforskar området kring sin bostad med försiktighet.

  – Jag öppnade luckan i förra veckan. Det tar ett tag innan de vänjer sig, säger Sofia Nilsson och tillägger att det är meningen att hönorna ska ha möjlighet att gå ute året om.

  Huset, som heter Rowa 900, ser ut som en lastbilstrailer utifrån sett. Det var i princip färdigt för användning när det anlände.

  – De moment som var kvar fixade montörerna på en dag. De tog bort all belysning som endast behövdes vid transporten, bytte transporthjulen mot lantbrukshjul och monterade fönsterluckor till utegården.

   900 hönor bor i det mobila hönshuset.
  900 hönor bor i det mobila hönshuset. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Massor av tillbehör

  Inuti finns en voljär med tre våningar, varav den översta och nedersta är utrustade med fodertråg och sittpinnar. Den i mitten är utrustad med värpreden, sittpinnar och vattennipplar. Luckan och rampen är placerade i golvet.

  Huset är sammankopplat med en fodersilo och utfodringen sker automatiskt. Ljuset styrs av en timer, liksom luckan och öppning och stängning av värpreden. Två flottörboxar förser nipplarna med vatten från en vattenbehållare. Gödselbandet som startas manuellt rullar ut gödseln genom en lucka i golvet.

  – Det är enkelt. Jag ställer bara en skopa under luckan innan jag startar bandet, säger Sofia Nilsson.

  Hönshuset som omgärdas av en beteshage på knappa hektaret är placerat på en vall. Det kan enkelt flyttas med hjälp av traktor när gräset i hagen är nerbetat.

  – Vi kommer att flytta det ungefär en gång i månaden sommartid och lite mer sällan vintertid.

  När paret bestämde sig för att utöka äggverksamheten diskuterade de alternativen.

  – Vi funderade lite på en fast byggnad, eventuellt sammanbyggd med vår maskinhall och verkstad. Men det skulle bli mer omständigt eftersom det innebar brandceller. Det skulle också bli dyrare per hönsplats. Och det skulle bli sämre för hönsen med en begränsad uteyta som till sist blir helt nerbetad. Den mobila modellen innebär ju att de hela tiden kan få nya ytor att röra sig på.

   Enligt Sofia Nilsson mår hönsen bra av att flytta på sig.
  Enligt Sofia Nilsson mår hönsen bra av att flytta på sig. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Lång erfarenhet

  Sofia Nilsson och hennes man Johan Nilsson har erfarenhet av mobilt hönshus sedan tidigare. För fem år sedan tog Sofia Nilsson initiativet till att komplettera gården, som har spannmålsodling som huvudnäring, med några hushållshöns. Ett och ett halvt år senare byggde de ett eget hönshus på hjul med plats för 200 hönor. Det är 7 gånger 4 meter, av enklare konstruktion, sköts manuellt och är uppställt ett 30-tal meter från det nya huset.

  – Det fungerar också utmärkt, även om allt måste göras manuellt.

  Att de återigen valt att satsa på mobilt har främst med hönornas välmående att göra.

  – För mig är det viktigt att de får gå ute och kan bete sig naturligt. De älskar ju att krafsa, sandbada, upptäcka och äta grönt. Det uppskattas också av kunderna och äggen blir godare. Den här modellen gör också att jag kan ha bra uppsikt över hönsen. Jag ägnar en del tid till att betrakta dem för att se hur de mår och beter sig, säger Sofia Nilsson.

  Hon är nöjd med resultatet så här långt även om det innebär en del krångel.

  – Huset måste ju försörjas med el och vatten. Det innebär att kabel får ligga ute, och att jag måste rulla ut ett antal meter slang varje gång det är dags att fylla vattenbehållaren, ungefär var femte, sjätte dag. Det blir en del jobb, men det är det värt, säger hon.

  Rowa 900

  Tillverkare: Rowa Stallinrichtung

  Storlek: cirka 13 x 3 m

  Antal höns: 914 konventionella eller 725 ekologiska.

  Konstruktion: Lastbilschassi

  Automatik. Belysning, utfodring, öppning och stängning av lucka och värpreden.

  Tillbehör: Fodersilo.

  Investeringskostnad: cirka 1,2 miljoner kronor inklusive silo.

  Relaterade artiklar

  Till toppen