Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 augusti 2018

  Minskad försäljning av biodrivmedel

  Under första halvåret minskade försäljningen av biodrivmedel med 7 procent. För HVO 100 ökade dock försäljningen.

  Under det första halvåret 2018 såldes cirka 778 000 kubikmeter biodrivmedel. Det är än minskning med 61 000 kubikmeter motsvarande sju procent jämfört med samma period förra året. Det rapporterar Svenska Petroleum och Biodrivmedlesinstitutet, SPBI, som sammanställt siffror från SCB.

  HVO dominerar biodrivmedelsmarknaden sedan några år tillbaka och mest säljs det inblandat i vanlig diesel. Men andelen ren HVO, HVO 100 ökar och när andra biobränsleslag sjönk under perioden fortsatte försäljningen av HVO 100 att stiga.

  Fame tappar mest

  Det största tappet, procentuellt sett, stod det rapsbaserade bränslet Fame för där försäljningen minskade med 10 procent.

  ”Det är med oro vi ser att användningen av biodrivmedel sjunker. Vi har länge påtalat vikte av tillgång på biodrivmedel både i ett kort och längre perspektiv. För att nå klimatmålen behöver vi både öka importen och den svenska produktionen” kommenterar SPBIs VD Ulf Svahn i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Förarlösa traktorer inget nyttLÄS OCKSÅ: Robust pickup kommer till Europa

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen