Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 februari

  Snart kan robotar sköta föryngringen i skogen

  Först sköter en robot planteringen. Sedan tar en annan robot hand om de närmaste årens röjning och rensning. Milrem Robotics, som tagit fram systemet, menar att det blir betydligt billigare än att göra motsvarande arbete manuellt.

  Två av de första robotarna inriktade på skogsbruk har nu tagits fram av den estländska robottillverkaren Milrem Robotics tillsammans med universitetet i Tartu. Konceptet som döpts till Robotic Forester består av två robotar, en som markbereder och planterar och en som i ett senare skede rensar och röjer.

   Först sköter en robot planteringen. Nästa håller nästa rent från sly och annan vegetation för att ge bästa möjliga förutsättningar de första fem åren.
  Först sköter en robot planteringen. Nästa håller nästa rent från sly och annan vegetation för att ge bästa möjliga förutsättningar de första fem åren. FOTO: Milrem Robotics

  ”Vi började analysera den civila marknaden 2017 och vi har arbetat med konceptet i minst två år. Vi har gjort en studie i samarbete med Estonian Forest Management Center (RMK) och utifrån den kan vi säga att i Estland skulle priset ligga minst 16 procent lägre jämfört med manuell plantering och rengöring”, skriver Priit Vellak, utvecklingschef på Milrem AS, i ett mejl till ATL.

  Hur självgående är robotarna?

  ”Vi försöker få ner den mänskliga interventionen till 20 procent så att Robotic Foresters kommer att genomföra operationen nästan självständigt. I båda versionerna rör sig de autonomt på ett fördefinierat område. Men det finns fortfarande behov av en mänsklig operatör som kan ingripa och manuellt fjärrstyra maskinerna när något oväntat inträffar.”

   Med ett större plantmagasin kommer kapaciteten förbättras markant. I nuläget ligger den på som bäst fem timmar per hektar.
  Med ett större plantmagasin kommer kapaciteten förbättras markant. I nuläget ligger den på som bäst fem timmar per hektar. FOTO: Milrem Robotics

  Varje operatör beräknas ha uppsikt över fyra till fem planteringsrobotar. Kapaciteten på dessa ligger i nuläget på mellan 5 och 6,5 timmar per hektar beroende på terräng och plantor. Men den går att förbättra, inte minst genom att sätta på ett större plantmagasin. Det nuvarande rymmer enbart 380 plantor.

  På sikt räknar bolaget också med att automatisera bytet av magasin för att ytterligare öka effektiviteten.

   Röjningsroboten ska skickas in en till två gånger per år de första fem åren efter föryngringen för att ge plantorna bästa möjliga förutsättningar.
  Röjningsroboten ska skickas in en till två gånger per år de första fem åren efter föryngringen för att ge plantorna bästa möjliga förutsättningar. FOTO: Milrem Robotics

  Sedan är det meningen att en röjningsrobot ska skickas in. Den har då fått de exakta koordinaterna för varje nyplantering på området:

  ”Robotic Forester-lösningen har utformats för att automatisera de första fem åren efter en av skogsförnyelse. Efter plantering måste området röjas då lövträd och annan vegetation växer snabbare än plantorna. För att säkerställa att de får näringsämnen, ljus och vatten måste konkurrenterna huggas bort. Det kallar vi städning och bör göras en eller två gånger om året i fem år beroende på mark och skogstyp”, skriver Priit Vellak.

  Ren eldrift på sikt

  De ska också klara av de flesta terrängtyper.

  ”Robotarna har konstruerats för att klara av den normala nordiska skogsmiljön, mycket branta sluttningar och steniga områden kan vara en utmaning, men vi har en av de bästa plattformarna i världen och den kan hantera uppgiften”, uppger Priit Vellak.

  I dagsläget drivs robotarna av en dieselelektrisk hybridlösning men i framtiden hoppas man utveckla en batterimodell för att helt slippa utsläpp av växthusgaser.

  Teamet bakom robotarna har genomfört flera mobilitets- och autonomitester men en hel del arbete återstår innan första exemplaren kommer ut på marknaden.

  Robotfakta:

  Båda robotarna bygger på Milrem Multiscope UGV

  Mått (LxBxH): 240 x 200 x 115 cm

  Vikt: 1 630 kilo

  Lastkapacitet: 750 kilo

  Markfrigång: 40 – 60 cm

  Maxhastighet: 20 km/h

  Max räckvidd från sändare: 1,5 km

  Två styrsystem finns i nuläget. Ett med hjälp av fjärrkontroll och ett som bygger på kartkoordinater.

  Röjningsroboten klarar av stammar med en diameter på upp till 10 centimeter.

  Milrem

  Företaget startades 2013 och har tagit fram flera markgående robotar, främst för militära syften men även några för den civila sidan. Huvudkontoret finns i Tallin. Milrem har ett svenskt dotterbolag, Sinrob Technologies AB, i Örnsköldsvik som jobbar mot den militära sidan.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen