Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 februari 2017

  Miljardförlust för statliga Vattenfall

  Energijätten ger ingen utdelning efter en förlust på 26 miljarder.

   Vd Magnus Hall.
  Vd Magnus Hall. FOTO: Vattenfall

  Resultatet för året uppgick till -2,2 miljarder för den kvarvarande verksamheten och -26 miljarder inklusive brunkolsverksamheten.

  Helårsförlusten beror främst på betydande nedskrivningar som tidigare aviserats för det andra kvartalet samt ökade avsättningar. Det underliggande resultatet förbättrades tack vare lägre kostnader och förbättrat resultat från värme- och försäljningsverksamheten.

  ”Trots ett antal framsteg är affärssituationen på elsidan fortsatt ansträngd med låga priser och fortsatt överkapacitet. Hela sektorn pressas av låga priser, vilket ledde till betydande nedskrivningar under 2016”, säger vd Magnus Hall i rapporten.

  Det underliggande rörelseresultatet för den kvarvarande verksamheten uppgick till 21,7 miljarder, vilket är en ökning med 1,2 miljarder jämfört med 2015.

  ”Vårt fokus på att minska kostnaderna var en viktig bidragande faktor till förbättringen, tillsammans med ett starkt bidrag från affärsområdena inom värme och försäljning. Vår kundbas växte med ungefär 200.000 kontrakt under 2016”, säger Magnus Hall.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen