Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 juni 2019

  Metoden som ska stoppa tjuven: "Går inte att avidentifiera"

  Allt fler tillverkare erbjuder märkningen från fabrik.

  – Det handlar om att göra det så svårt som möjligt för tjuven, säger Robert Ytterberg på Stöldskyddsföreningen.

   Märkningen som ska skrämma tjuvarna.
  Märkningen som ska skrämma tjuvarna. FOTO: Hans Dahlgren

  Cesar lanserades i Storbritannien redan 2007 och har funnits i Sverige under ett par år. Det innehåller en rad olika typer av märkningar, vilket gör det svårt för tjuvarna. Bland annat två batterilösa, passiva transpondrar stora som riskorn göms i maskinen: En i hytten och en i motorutrymmet. Dessa innehåller ett identitetsnummer och kan bara hittas och läsas med en speciell skanner.

  Kan inte avidentifiera

  Dessutom penslas maskinen med märk-DNA på olika ställen och penslas även med så kallade mikropunkter, en millimeter stora plastpunkter som i stor förstoring visar id-numret. Dekalerna som visar att maskinen stöldskyddats med Cesar går inte att ta bort utan åverkan på lacken. Under en av dem sitter ytterligare en radiotransponder. Nyligen infördes också etsning av id-numret i glasrutor på maskinerna.

  – Det handlar om att göra det så svårt som möjligt för tjuven. Det går inte att avidentifiera maskinen, säger Robert Ytterberg på Stöldskyddsföreningen som är den organisation i Sverige där märkta maskiner registreras.

  Flera bolag har anslutit

  Det går att få vilken maskin som helst märkt och registrerad i efterhand, men många tillverkare har anslutit sig och erbjuder märkningen från fabrik.

  – Om jag ska nämna några av de största så är det JCB, John Deere, New Holland, Manitou. Även svenska Steelwrist som gör tiltrotatorer använder sig av den här märkningen som standard på tre av deras modeller.

  Om maskinen är märkt från fabrik räcker det att registrera sig hos Stöldskyddsföreningen.

  Att få maskinen märkt i efterhand kostar 2 800 kronor plus moms i en engångskostnad.

  Relaterade artiklar

  Till toppen