Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 februari

  Massey Ferguson tar marknadsandelar i Sverige

  Sett till marknadsandelar var Massey Ferguson det märke som växte mest förra året. Traktortillverkaren ökar i 16 av Sveriges 21 län.

   Förra året ökade Massey Ferguson mest sett till marknadsandelar med omkring 4 procent.
  Förra året ökade Massey Ferguson mest sett till marknadsandelar med omkring 4 procent. FOTO: Hans Dahlgren

  ATL har även i år sammanställt statistik över vilka traktormärken som går bäst i olika delar av landet sett till nyregistreringar. Ett märke, Lovol, är nytt på listan. Totalt för landet var det förra året Massey Ferguson som ökade mest sett till marknadsandelar med omkring 4 procent.

  Tronskifte på Gotland

  Just på Gotland innebär det att Massey Ferguson, med sina 33 procent av marknaden, puttar ner John Deere från tronen, som backar 11 procent.

  – Vi försöker att vara lite bättre och lite billigare, och helheten blir väl bra då, säger Tobias Dahlby som äger företaget Imago Maskin tillsammans med sin bror, och säljer bland annat Massey Fergusons maskiner.

   I Kronobergs län ökade Massey Ferguson med 14 procent.
  I Kronobergs län ökade Massey Ferguson med 14 procent. FOTO: Hans Dahlgren

  Läs mer: Fortsatt ökning för traktor B

  Slimmad organisation

  Totalt nyregistrerades 55 jord­brukstraktorer över 3 tons totalvikt på ön. Av dessa var 18 Massey Ferguson och 16 John Deere. Med en så pass liten marknad märks så klart förändringar snabbt i procent räknat, men Tobias Dahlby tycker ändå att det bekräftar den bild han har.

  – Vi har väl sålt fem redan i år.

  Han är själv säljare och ägare och menar att en slimmad organisation ger korta beslutsvägar och håller nere kostnaderna. Personliga relationer och långsiktighet är viktigt för dem.

  – Att sälja en traktor är ganska enkelt, men att sälja den andra och tredje är lite mer utmanande. Då måste kunderna vara nöjda på mer än ett sätt.

  Läs mer: Kinesisk premiär på traktortoppen

  Inga jätteförändringar

  I övrigt är det inga jättestora förändringar på kartan. Noterbart är att det i Norr- och Västerbotten återigen har pendlat tillbaka till John Deeres fördel sedan Valtra tappat 19 respektive 14 procent.

  Siffror för olika län kan påverkas av registreringstekniska orsaker, eventuell leasing eller bero på hur återförsäljarnätet ser ut. 2018 hade exempelvis John Deere en mycket hög registrering i Södermanland. Men av de 58 traktorer som då nyregistrerades fanns ett år senare bara 31 kvar i länet. Samma sak för Claas och Kalmar län. Av de 51 nyregistrerade 2018 fanns ett år senare bara 20 kvar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen