Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 september

  Många fördelar med maskinleasing

  Intresset för att leasa jordbruksmaskiner är mycket begränsat i Sverige. Men kanske borde det vara större? Fördelarna är nämligen många. ATL:s Fredrik Stork reder ut.

   Skogstraktor från Valtra.
  Skogstraktor från Valtra. FOTO: Fredrik Stork

  Minns ni intervjun med Bengt Andersson och hans strulande Valtra? Jag skrev det inte då, men fastnade speciellt för en sak under intervjun. Under ett av våra många samtal beklagade han sig nämligen över att han hade fått ett erbjudande om att leasa sin maskin, som han så här i efterhand, tyvärr hade avfärdat.

  Visst känns det bra att äga sina saker, både som privatperson och företagare. Men leasingkontrakt kan också ha sina fördelar – och inte bara när något strular.

  Bengt Andersson, som tidigare aldrig ens hade funderat på detta, tror så här i efterhand till och med att ett leasingkontrakt kunde ha gjort det enklare att lösa konflikten. Rör det sig om operationell leasing, som den här texten bland annat handlar om, slipper man åtminstone sitta med Svarte Petter efter avtalsperiodens slut om man har en maskin som inte fungerar.

  Likviditetsfråga

  På bilsidan har privatleasing seglat upp som ett mycket intressant alternativ, som kan kompensera för både värdeminskningar och privatlån. Men, som en god vän sa till mig: ”Det tar ändå emot. Skulle det hända något oförutsett i livet, så har jag åtminstone värdet i min bil att spela med. Blir man arbetslös eller liknande, så står man i stället där med ett kontrakt som kan vara svårt att dra sig ur.”

  Förhållningssättet är så klart snarlikt även på den företagsekonomiska planhalvan. Men där styr också helt andra incitament – som din likviditet. Just likviditeten kan i många fall göra det extra förmånligt att leasa. Speciellt om du är nystartad.

  Men framför allt skapar leasingkontrakten en förutsägbarhet, där belopp och restvärde slås fast redan från början. Andra fördelar uppstår också om du har ett fast kontrakt som varar över en angiven period, eller om du söker fördelarna i fräscha grejer som du vill slippa att reparera på.

  Skapar låneutrymmer

  Ofta ingår även olika drift- och serviceavtal. Men det hävdas också att leasingavtalen kan städa upp i boksluten så att det blir lättare att ta nya lån för stora ombyggnationer. Här kan säkert din rådgivare eller revisor ge mer riktade råd om det skulle vara aktuellt. Avskrivningar är också ett krångligt kapitel som kan kräva viss rådgivning.

  Skillnaden mellan finansiell leasing och operationell leasing är också viktig att ha koll på. I finansiell leasing ställs inga krav på varans skick, eftersom du ändå förväntas köpa loss varan efter avtalstidens slut. Har du då en maskin som du har vanskött får du alltså stå för det själv genom att din vara tappar i värde.

  Operationell leasing går i stället ut på att man hyr en maskin i ett antal år, och sedan förväntas lämna tillbaka den. Då reglerar man också vad som är normalt slitage och andra grundläggande villkor. Ofta fastställs detta i en bilaga som man bör läsa extra noga.

  Läs det finstilta

  Nackdelar finns också. Vet man inte hur företagets behov kommer att se ut ens om två år, kan ett längre leasingavtal i stället ge minskad flexibilitet. Kanske är det därför inte så konstigt att lån är en betydligt vanligare finansieringsform, som också innebär att man kan extraamortera under goda år.

  Att leasa en vara är inte alltid en bra affär, men alldeles säkert kan det ändå vara en intressant tanke att pröva för allt fler. Men som alltid gäller det att läsa avtalet noga innan man skriver under.

  Tipsen i korthet

  • Säkerställ att du har behov av maskinen under hela avtalsperioden.

  • Läs kontraktet noga, vad ingår och vad ingår inte, tillkommer extraavgifter?

  • Blir extrautrustning billigare att köpa separat?

  • Behövs extra rådgivning kring avskrivningarna?

  Plus

  + Kan vara fördelaktigt vid låg likviditet.

  + Skapar förutsägbara utgifter.

  + Även underhållet blir enklare om leasingbolaget står för detta.

  Minus

  – Omöjligt att extraamortera under goda år.

  – Mindre flexibilitet om dina behov ändras.

  – Kan bli dyrt om du måste lösa kontraktet i förtid.

  Leasingkalkyl Valtra

  Nypris: 700 000 kr

  Finansieringsform: Finansiell leasing

  Avtalstid: 5 år.

  Restvärde: 30 procent.

  Månadskostnad: 6 700 kronor plus moms

  Övrigt: Förutsätter inbyte eller egen kontantinsats motsvarande 20 procent.

  Så stor är marknaden

  Leasing är betydligt vanligare i Danmark och på kontinenten, men har länge förutspåtts ett uppsving även i Sverige. Trots det utgör finansieringsformen en mycket liten marknad på lantbrukssidan. Inom entreprenadsektorn är leasing desto vanligare.

  Av de 2 800 lantbrukstraktorer som Lantmännen Finans har varit med och finansierat de senaste tre omfattades närmare hundra objekt av ett leasingavtal.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen