Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 oktober 1998

  Magnum nyhet på mässa i USA

  Farm Progress Show är den förnämsta av de amerikanska lantbruksutställningarna. Den arrangeras årligen i någon av delstaterna i Mellanvästern, i år var platsen Windfall, Indiana./nNya Case IH Magnum var den stora nyheten där.

  Nya Case IH Magnum var den stora nyheten vid Farm Progress Show.
  WINDFALL, INDIANA USA ATL: Farm Progress Show är den förnämsta av de amerikanska lantbruksutställningarna. Den arrangeras årligen i någon av delstaterna i Mellanvästern, i det lika vidsträckta som platta majsbältet. I år var platsen Windfall, Indiana.
  Tillverkarna spår hårdare tider och de fyra stora, John Deere, Case, New Holland och Agco, har vidtagit åtgärder för att begränsa sin produktion.
  Men gott om stora maskiner fanns förstås ändå att se. Största nyheten var Case IH:s MX Magnum, som spränger gränsen på 300 hästkrafter i en konventionell traktor.
  MX Magnum 270 har en sexcylindrig motor med 24 ventiler och elektroniskt kontrollerad insprutning som vid nominellt varvtal ger 203 kW eller 276 hk. När varvtalet sänks ger vridmomentstegringen en effektökning på 31 hk vilket ger en maxeffekt på väl över 300 hk.
  Den nya serien består av fem modeller, från 133 kW (181 hk) till 203 kW (276 hk).
  Motorn är flyttad framåt och uppåt för att midjan ska bli smal och framhjulen därigenom kan ges stor styrvinkel. Huven är hög och smal baktill och låg och bred där fram. I hytten finns inte mycket till vanlig instrumentbräda, det mesta finns i stället på högra hyttstolpen och i armstödet till höger om föraren.
  Växellådan är en powershift med 18/4 hastigheter, elektroniskt styrd den också.
  Så kallad CAN-teknik har gjort traktorerna förberedda för precisionsjordbruk. En flyttbar monitor som kan användas ihop med de flesta redskap är huvudinstrumentet.

  Lars Vernersson
  John Deere visade en försöksmaskin på gummiband baserad på de stora midjestyrda traktorerna i 9000-serien.
  Med motorn en halvmeter längre fram får nya Magnum ett karakteristiskt utseende.
  Här glufsar en bandförsedd Claas Lexion, i Nordamerika kallad Caterpillar, i sig sojabönor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen