Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 juni

  Kubotas nya traktor snart i Sverige

  Borgeby

  Kubota har stora förhoppningar på den nya uppdaterade M7-serien som kommer till Sverige inom kort, och som premiärvisas på Borgeby fältdagar. Målet är på sikt att ta tio procent av traktormarknaden, och för att nå dit blir utvecklingen av nya större traktorer en viktig ingrediens.

  M7-serien är Kubotas största traktormodell i spannet från 130 till 170 hästkrafter. Den uppdaterade M7-serien visades upp på Agritechnica i höstas, och väntas komma till Sverige inom kort.

  Exemplaret som ställs ut på Borgeby fältdagar har lånats in från kontinenten, och har tillsammans med övriga modellsyskon uppdaterats på ett 20-tal punkter.

  En rad nyheter

  Till de viktigaste nyheterna hör att powershiftmodellerna har fått sex steg i stället för fyra, att ljudisoleringen har förbättrats och att glasytorna har laminerats för att höja säkerheten.

  Men modellen har även fått sänkt toppvarv och höjt vridmoment.

  – På premium-modellerna med LS-hydraulik kan man också gå in och välja hydrauluttag till respektive reglage, det kunde man inte på de första, säger Torbjörn Fintling hos återförsäljaren Svenningsens Maskin.

  Vad gäller miljö- och avgaskrav når den egenutvecklade Kubotamotorn upp till miljökraven med hjälp av partikelfilter och tillsats av Adblue.

  – Sen har vi en ZF-transmission och en Dana-framaxel. Traktorn byggs i Frankrike, medan resten av Kubotas traktorer byggs i Japan, säger Torbjörn Fintling.

  Större modeller på väg

  I Sverige har Kubota hittills sålt tio traktorer i den första modellupplagan, men förhoppningarna på den uppdaterade modellen är desto större och på sikt vill företaget ta upp mot tio procent av traktormarknaden.

  – Förhoppningarna och kraven från Kubota är att marknadsandelarna ska öka. Traktorn gör väldigt bra ifrån sig, och Japanerna har gjort en väldigt bra utveckling av traktorn. De har verkligen lyssnat på kunderna i västvärlden, säger Torbjörn Fintling.

  För att möta efterfrågan och ta nya marknadsandelar är det sedan tidigare även känt att företaget utvecklar en M8-serie som troligtvis kommer hamna i spannet runt 200 hästkrafter.

  Vad gäller M7-serien är den fortfarande inte prissatt men troligtvis kommer utgångsbudet att ligga strax under konkurrenternas, enligt Torbjörn Fintling.

  – Kubota har aldrig varit en lågpristraktor, men det säger sig själv att om vi ska slå oss in så måste vi hjälpa till med priset också, säger han.

  ”Blir nedtjatad”

  I Kubotas produktportfölj ingår sedan en tid tillbaka varumärkena Kverneland och Vicon, och precis som många andra tillverkare förekommer det även att Kubotakoncernens maskiner pryds med en rad olika företagsemblem.

  På vissa av reklambilderna som har snurrat runt syns det tydligt att M7:an drar en rundbalspress med Kubota-emblem. Hur ligger det till med den saken, kommer det rundbalspressar också?

  – Det här är en fråga som man ofta blir nedtjatad om, när vi ska börja sälja Kubotaplogar och Kubota-redskap? Frankrike och flera andra länder i Europa har redan bytt. Men när det händer i Sverige och om det händer vet jag inte, säger Torbjörn Fintling.

  Fakta: KUBOTA M7172

  Pris: Inte prissatt

  Motor: 4 cylindring Kubotamotor med upp till 170 hästkrafter. Dieselpartikelfilter.

  Bränsletank: 330 liter.

  Transmission: Steglös

  Hydraulik l/min: 110

  Kraftuttag bak v/min: 540/540E/1000/1000

  Kraftuttag fram v/min: 1 000

  Vikt: 6 820-6 880 kilo

  Längd: 4770 millimeter

  Bredd: 2500 millimeter

  Läs mer om

  Till toppen