Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 juni 2019

  Vårbruk med veteranerna

  Lännäs.

  På fältet harvar en Volvo T43, en Victor, en BM 36, en Buster och en Munktells 2:a. Ja, det är nästan kö för att komma fram. Häng med på BM- och Volvo-vårbruk!

   Traktorparad i Närke. Ett 20-tal traktorer, de flesta från Hjelmarebygdens vetrantraktorförening, samlade i Lännäs för vårbruk.
  Traktorparad i Närke. Ett 20-tal traktorer, de flesta från Hjelmarebygdens vetrantraktorförening, samlade i Lännäs för vårbruk. FOTO: Kenneth Fransson

  Raden av uppställda traktorer i Lännäs i Närke blir bara längre och längre. Solen är på väg upp och stämningen är på topp när vårbruksgeneralen Rune Berglind hälsar alla välkomna.

  Här finns både traktorförare och publik och alla har samlats för att njuta av gårdagens stordragare. Det ska harvas, spridas konstgödsel och sås under dagen. De flesta som är här är med i Hjelmarebygdens aktiva veterantraktorförening.

  – Vi har radat upp traktorerna efter ålder, förklarar Rune när vi går fram längs raden av traktorer.

   Stordragaren i sällskapet är Lars-Erik Björkströms BM Volvo T800.
  Stordragaren i sällskapet är Lars-Erik Björkströms BM Volvo T800. FOTO: Kenneth Fransson

  I den här raden finns bara Volvo och BM och jag räknar till närmare 20 dragare. Störst av traktorerna är Lars-Erik Björkströms BM Volvo T800. Det alltså den 800-modellen som har en sexcylindrig sugmotor och det är D50A.

  – Den här traktorn har tillverkningsnummer 1373, vilket innebär att den är mycket tidig i tillverkningen i Eskilstuna. Den har tillverkningsår 1967, förklarar Lars-Erik Björkström stolt.

  I dag ska den få harva och den har redan gjort ett dagsverke genom att dra hit den äldre Volvo T43 Hesselmannen på en stor vagn.

   BM-Victor renoverad till toppskick av Rune Berglind.
  BM-Victor renoverad till toppskick av Rune Berglind. FOTO: Kenneth Fransson

  Den kända T43:an ska också harva och det blir Lars-Erik Björkström och sonen Mats som kör den. I raden med traktorer hittar jag en stor röd Bison, flera Boxrar, Buster 320, Buster 400, en Teddy, en BM 24. Jag tvärstannar, BM 24 är ju inte så vanlig. Detta är ju egentligen en Volvo T24 som lackats grön och som såldes av BMs återförsäljarnät en gång i tiden.

  – Jag köpte den av Stefans Maskiner i Indal och jag samlar på just gröna BM, förklarar Claes Berglind.

   Det krävs nästan solglasögon när man ska detaljstudera Rune Berglinds Victor.
  Det krävs nästan solglasögon när man ska detaljstudera Rune Berglinds Victor. FOTO: Kenneth Fransson
   Vårbruksgeneralen Rune Berglind.
  Vårbruksgeneralen Rune Berglind. FOTO: Kenneth Fransson

  Där hemma har han BM 35, BM 36, BM Teddy, BM Terrier och BM Victor.

  Jag fortsätter längs raden och hittar både en grön och en röd Victor. Den röda har Rune Berglind renoverat till kanonskick och i solen gnistrar det verkligen om traktorn. Här behövs det faktiskt solglasögon.

  – Jag kan ta en sväng med den om du vill, frågar han.

   Munktells T20.
  Munktells T20. FOTO: Kenneth Fransson
   BM 24. I grunden en omlackerad Volvo T24.
  BM 24. I grunden en omlackerad Volvo T24. FOTO: Kenneth Fransson

  Självklart vill jag det och det blir några snygga vändor med traktorn på åkern. Nu kommer jag fram till BM 35 och BM 36, det var ju BMs första dieseltraktorer på 1950-talet. Efter dem står den smala BM 10, Volvo T43, BM 20 och Munktells 2.

  Under tiden som jag gått längs raden har det varit kaffe. Men nu är det dags att spänna för harvarna och börja köra. Det blir full aktivitet och snart tuffar det omkring traktorer med harvar över hela fältet.

  Det dammar och är en fantastisk upplevelse. Lars Berglind, med Victor, är en av dem som tar täten. Han har gott häng där han sitter på förarplatsen och gungar fram. Du som har hört en tvåcylindrig Victor förstår varför alla älskar det tuffande motorljudet och Lars ser ut att njuta. Jag undrar om det över huvud taget går att få stopp på honom.

   En lagom patinerad BM-Victor 230.
  En lagom patinerad BM-Victor 230. FOTO: Kenneth Fransson

  Den äldsta traktorn i startfältet är en Munktells 2 och den rattas av Göran Johansson. Detta är en tvåcylindrig tändkulemotor som byggdes från 1936 till 1945 i Eskilstuna. Motoreffekten är 32 hästkrafter men i dag behövs inte alla de hästarna.

   Buster 400 i harvartagen.
  Buster 400 i harvartagen. FOTO: Kenneth Fransson

  Lars-Erik Björkström har nu fått i gång sin Volvo T43 Hesselman. Elaka tungor kallade den Trasselman för sin komplicerade motor där det finns en dieselsida och en bensinsida. Och det är klart att det då är fler saker som kan krångla. Men Lars-Erik Björkströms T43 går perfekt och efter några drag får sonen Mats, mångårig svensk mästare i veterantraktorplöjning, köra. Så nu snackar vi spikraka drag med harven. Hesselmanmotorn låter i varje fall kanonfint.

  Lars-Erik Björkström hoppar upp i den stora BM Volvo 800:an och spänner för harven. Nu ska det bli åka av och naturligtvis är 800:an träffens stordragare. Snart är hela fältet klart och det är dags att sprida konstgödsel och så.

  Denna artikel har tidigare publicerats i tidningen Traktor Power.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen