Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 november 2019

  Lemken visar ny spruta och en rad andra nyheter

  Nova 14 är Lemkens första maskin någonsin som är utrustad med en motor. Företagets första självgående spruta kan lasta upp till 7 200 liter och är utrustad med en rad finesser.

  Här är Lemkens nyheter inför de kommande säsongerna.

   Lemkens självgående spruta får en kapacitet på 7 200 och 4 800 liter.
  Lemkens självgående spruta får en kapacitet på 7 200 och 4 800 liter. FOTO: Fredrik Stork

  Lemkens nya självgående spruta drog en hel del publik på Agritechnica. Sprutan är utrustad med en Krone-hytt som har specialanpassats för ändamålet, och baktill hittar vi en aluminiumboom på 24-39 meter. Boomen är i sin tur utrustad med en rad balansfunktioner för att optimera sprutningen i alla plus- och minusvinklar.

  Till Sverige kommer maskinen dock troligtvis först om två år, enligt Mats Jönsson, som är försäljningsansvarig på Lemken Sverige.

  – Vi kommer att köra ut ett antal maskiner nästa år, och året efter det, och där är Sverige inte med i den första rundan, säger han.

  Bygger själva

  Produktionen inleds alltså redan nästa år, och all slutmontering kommer, enligt Lemken, att ske i företagets regi. Motorerna på 400 hästkrafter levereras i det här fallet från Deutz. Kunder som lägger en beställning kan i dag välja på två tankstorlekar; 7 200 respektive 4 800 liter.

  Som sig bör har mycket inspiration hämtats från företagets bogserade sprutor, och i det här fallet har mycket av tekniken också letat sig in i företagets nya bogserade Orion-spruta som också står uppställd på Agritechnica. Den bogserade varianten har i det här fallet en tankkapacitet på 4 000 respektive 6 000 liter.

  – Sprutorna får bland annat ställbar spårvidd, men får också en hög markfrigång med alla typer av GPS-avstängningar du kan tänka dig samt en ramp som också klarar av plus- och minuslutningar.

   Om glyfosatet försvinner bedömer Mats Jönsson på Lemken Sverige att Koralin kan bli ett gångbart alternativ som kan passa många lantbrukare.
  Om glyfosatet försvinner bedömer Mats Jönsson på Lemken Sverige att Koralin kan bli ett gångbart alternativ som kan passa många lantbrukare. FOTO: Fredrik Stork

  Glyfosatet en snackis

  På jordbearbetningssidan uppdateras bland annat Koralin. Här på Agritechnica är glyfosatdebatten en av mässans stora snackisar bland maskintillverkarna, och här ser Lemken på sikt att Koralin kan bli ett tydligt alternativ för den som vill hitta andra lösningar om glyfosatet försvinner.

  – På Koralin har vi tidigare jobbat med tallriksredskap för sig och pinnkultivatorer för sig, men som marknaden ser ut nu så ser det också ut som att glyfosatet kanske kommer att försvinna, och då har vi byggt den här som kan köra grunt och hantera mycket material. Den har 30 centimeters avstånd på tallrikarna, som är förskjutna i sidled för att skära sönder exempelvis en gräsvall, och efter jobbar vi med tre rader med gåsfötter, och hydraulcylindrar som gör att man kan jobba på det djup man vill.

   Koralin är byggd för att ge en näst intill hundra procentig bearbetning och säljs i arbetsbreddarna 6,6 och 8,8 meter.
  Koralin är byggd för att ge en näst intill hundra procentig bearbetning och säljs i arbetsbreddarna 6,6 och 8,8 meter. FOTO: Fredrik Stork
   Rubin 10 kan utrustas med gräsfrölåda för sådd av exempelvis oljeväxter.
  Rubin 10 kan utrustas med gräsfrölåda för sådd av exempelvis oljeväxter. FOTO: Fredrik Stork

  – Det ska ge en exakt bearbetning till hundra procent, eftersom vi får till den här överlappningen. Här jobbar vi också med karbid på gåsfötterna, som är en legering som ska hålla oerhört länge.

  Efter gåsfötterna finns det i sin tur möjlighet att välja mellan 3-4 rader med långfingerharvar, samt en dubbel eller enkel roller.

   Efter diskarna kommer tre rader med gåsfötter.
  Efter diskarna kommer tre rader med gåsfötter. FOTO: Fredrik Stork

  Dubbelmontage på onland

  Även på plogsidan tillkommer en hel del nyheter. Här har exempelvis Diamant 16-plogen modifierats för den som vill köra med dubbelmontage i onland-läge.

  – När man kör onland vill man ofta köra med dubbelmontage i Sverige och då vill man inte att dubbelmontaget ska gå i fåran. När man kör den här plogen i onlandläge kan man köra med traktorer som är upp till 4,6 meter breda, säger Mats Jönsson.

   Gåsfötterna är gjorda av en karbidlegering som ska hålla längre.
  Gåsfötterna är gjorda av en karbidlegering som ska hålla längre. FOTO: Fredrik Stork

  Mer från Agritechnica:Fendt 942 Vario årets traktorLemken visar ny spruta och en rad andra nyheterHär är traktorn som kan drivas på elJohn Deere tror på en framtid som går på elVäderstads storharv lockade den svenska publikenMFs koncepttraktor tar avstamp i månlandningenLäs ocksåSå ser ekonomin ut kring självgående sprutor

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen