Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 juni

  Lemken slopar sprutsatsningen

  Lemken drar åt svångremmen, och ska nu anpassa sitt produktsortiment rejält, vilket bland annat innebär att produktionen av konventionella fältsprutor avbryts.

   Lemken visade nyligen upp nya sprutor på Agritechnica – här är Lemkan Nova 14.
  Lemken visade nyligen upp nya sprutor på Agritechnica – här är Lemkan Nova 14. FOTO: Fredrik Stork

  Det har bara gått några månader sedan Lemken visade upp sina nya sprutor på Agritechnica. Men redan nu avbryts satsningen. I ett långt pressmeddelande meddelar företagsledningen, med vd Anthony van der Ley i spetsen, att bolaget trots en tioårig ansträngning inte har nått den marknadsposition som företaget har eftersträvat.

  Detta får nu konsekvenser för en rad produktområden. Bland annat gör myndighetskraven på olika marknader i Europa att företaget avbryter sin satsning på konventionella sprutor. Anledningen är bland annat att marknaden är för spretig, vilket i sin tur gör det svårt att nå den bredd som krävs för att produktionen ska bli effektiv.

  Därutöver ser företaget även att slutkonsumenterna rör sig allt mer mot icke besprutade grödor.

  Mats Jönsson på Lemken Sverige, säger i en kommentar till ATL att han tycker att beslutet är tråkigt.

  – Det är en marknad som har vuxit för varje år, och en produkt som ökat de sista tre åren, så det är inget man är glad för eller stolt för. Jag hade gärna sett att man hade fortsatt. Produkterna är omtyckta.

  Bland Lemkens sprutprodukter har hittills Vega 12 varit mest populär i Sverige. Enligt Mats Jönsson kommer inriktningsbeslutet att påverka hela Lemkens sortiment av burna, bogserade och självgående sprutor.

  Av nya Nova 14, som var Lemkens första självgående spruta, och som Mats Jönsson stolt visade upp på Agritechnica, blir det alltså inte mycket av.

  – Den kommer inte bli av i Lemkens regi i alla fall. Det är i så fall om de säljer det, men det vet jag inget om. Det man tydligt säger från Lemkens sida är att man kommer fortsätta med service och reservdelar.

  Ska bredda sig inom andra segment

  Enligt Lemken är målet att produktionen av växtskyddssprutor ska fortgå fram till årets slut. Vad som händer därefter (avveckling eller försäljning) är oklart)

  I stället kommer familjeföretaget att bredda sig inom andra kundsegment, som mekanisk bearbetning och utrustning för spridning av mineralgödsel..

  Som ett led i att utveckla och skapa en bredare produktportfölj förvärvade företaget också nederländska Steketee för två år sedan, ett företag som sysslar med just mekanisk bearbetning, ibland också kombinerat med olika kameralösningar.

  Garanterar fortsatt support

  Fabriken i Haren, där fältsprutorna har producerats, kommer i stället att användas för att sätta samman såmaskiner i framtiden.

  Enligt Lemken kommer jordbrukare som har investerat i företagets fältsprutor att garanteras en fortsatt leverans av reservdelar och support, men enligt företaget kommer också nya ordrar att accepteras fram till årets slut.

  Läs mer: Lemken visar ny spruta och en rad andra nyheterLäs också: Lemken jobbar på en självgående spruta

  Relaterade artiklar

  Till toppen