Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 november 2020

  Lely släpper mängder med produktnyheter och nya prototyper

  Lely har fullkomligt sprutat ut sig produktnyheter den senaste tiden. I centrum står ett nytt gödselsepareringssystem, och en uppdaterad Lely Vector.

  Men mest iögonfallande är kanske skörderoboten Exos som än så länge visserligen bara är en prototyp. Roboten är utvecklad för att både skörda och utfodra foder i form av färskt gräs som placeras på kornas foderbord.

   Exos ska både skörda och utfodra gräs, och i ett senare skede kanske även sprida gödsel för att på så sätt stänga gårdens kretslopp.
  Exos ska både skörda och utfodra gräs, och i ett senare skede kanske även sprida gödsel för att på så sätt stänga gårdens kretslopp. FOTO: Lely

  På ”hårdvarusidan” har företaget även visat upp Lely Sphere, som är ett nyutvecklat gödselsepareringssystem, som ska omvandla gödsel och urin till värdefulla mineraler. Tanken är sedan att dessa ska kunna ingå i ett precisionsgödselsystem.

  Andra vinster ska vara minskade kväveutsläpp, minskat bruk av konventionellt mineralgödsel, och en hälsosammare stallmiljö som gagnar både personal och djur.

  Separeringen sker i två steg. Först skiljs urinen från fastgödseln, vilket är centralt för att begränsa koncentrationen av ammoniak i stallet. Ett särskilt kvävefilter används sedan för att fånga in ammoniak, och omvandla det till ett cirkulärt gödselmedel med hjälp av en syra. Systemet ska med fördel också kunna användas i kombination med de robotar som kan användas för att suga upp fastgödselfraktionen.

  LÄS OCKSÅ: Lely investerar i svenska BMP Innovation

  Är i drift på fyra testgårdar

  Enligt Lely ska systemet sedan skapa tre typer av fraktioner; ett mineralkväve, en kombinerad fast fraktion av fosfat och organiskt kväve, samt en fraktion med kalium som samlas i den tillhörande brunnen.

  Företaget uppger sammanlagt att detta ska kunna leda till en reduktion av ammoniakutsläppen med upp till 70 procent. Men extraheringen av gaserna ska också öka säkerheten, eftersom dessa inte längre ackumuleras.

  Systemet har utvecklats sedan 2015 och är i dag i drift på fyra testgårdar. Initialt kommer Lely att fokusera på den nederländska marknaden, med start under den senare delen av nästa år.

   Praktiska tester visar att varje ko producerar 10 till 20 kilo kväve som enklare ska kunna tas till vara med hjälp av Lely Sphere.
  Praktiska tester visar att varje ko producerar 10 till 20 kilo kväve som enklare ska kunna tas till vara med hjälp av Lely Sphere. FOTO: Lely

  Ska göra köksmiljön renare

  Vidare släpper företaget även en uppdaterad grovfodergrip till Lely Vector, som alltså utgör en central del av Lelys grovfoderkök. Den nya formen på gripen ska sammantaget göra att den stänger sitt gap betydligt bättre än tidigare modeller, vilket främst ska ge fördelar på mindre foderkomponenter som spannmål. Som ytterligare en bonus ska det även göra att köksmiljön blir renare.

   Den nya gripanordningen på Lely Vector.
  Den nya gripanordningen på Lely Vector. FOTO: Lely

  Repet för stängningsmekanismen har i det här fallet även ersatts av en rostfri kedja. Detta ska minska underhållet med mer än 90 procent.

  Nytt system för bättre djurhälsa

  Inom ramen för det allt viktigare digitala området släpper Lely även en ny applikation kallad Horizon som är tänkt att ersätta dagens T4C-system.

  Tanken är att Horizon ska knyta samman all utrustning som genererar mjölkdata på gården. Målet är därmed att systemet ska presentera datan på ett enklare sätt och även leverera relevant beslutstöd, som kan underlätta arbetet, öka lönsamheten och ge friskare djur. Även produkter som Lelys grovfoderputtare- och gödselrobot kommer att ingå i Horizon.

  LÄS OCKSÅ: Svenska forskare och jordbruksorganisationer trycker på för mer AgtechLÄS ÄVEN: Nya kameralösningen som ska automatisera övervakningen av kor och grisar

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen