Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 november

  ”Hållbart sätt att producera fisk”

  Vadstena.

  Fiskodlingen på land är omgärdad av många fördomar, som man måste förhålla sig till i mötet med konsumenterna. Mest kontroversiellt är fiskfodret, som i den allmänna debatten ibland påstås leda till utfiskning av haven.

  Stora fiskefartyg som dammsuger havsbottnen och som maler ner all skräpfisk till fiskfoder. Har du hört den förut?

  Det är påståenden som dessa som spär på miljödebatten kring de landbaserade fiskodlingarna. Men att fiskodlingar på land automatiskt skulle leda till utfiskning av haven håller fiskodlaren Per Eke-Göransson och Jason Bailey på den Vreta Kluster-baserade intresseorganisationen Vattenbrukscentrum Ost inte med om.

  Fiskfodret som används här kommer från Norge och består av ungefär 15 procent fiskmjöl. Detta är i sin tur viktigt för att fisken ska få i sig omega-3 fettsyror, förklarar Jason Bailey.

  – Fisken skulle lida om vi gick ner lägre på omega-3 och marint proteininnehåll. I det foder som Vadstena Fisk använder här används uteslutande rester i form av fiskrens, så de fiskar inte ut havet, säger han.

  Forskning om hållbara foderkomponenter

  Förutom fiskrens blandas fodret även ut med fiskolja för att få en bra balans av omega-3, som är så nyttigt både för fisken och för oss konsumenter.

  Därutöver är även rapsolja, som redan innehåller omega-3, och sojaprotein två gångbara ingredienser i mycket av det fiskfoder som används internationellt, enligt Jason Bailey.

  Samtidigt satsas stora forskningsanslag på att ta fram ännu mer hållbara foderkomponenter. I vissa av försöken undersöker man exempelvis om jästsvampar eller bakterier skulle kunna producera dessa viktiga fettsyror. Men försök pågår även i marina kulturer. En tänkbar metod skulle exempelvis kunna vara att placera ut musselodlingar i Östersjön för att samtidigt rena havet på näringsämnen.

  Läs mer: Här odlas abborre och gös på torra land

  De omega-3 rika musslorna skulle då kunna processas till ett foder direkt, eller utfodras till fluglarver i en stängd miljö. Larverna skulle då kunna tillgodogöra sig fettsyrorna innan de används som ingrediens i ett foder.

  – Källan för alla omega-3 fettsyror är alger, och det är därför som fiskarna får i sig det naturligt. Det gör också att man skulle kunna skippa fiskkomponenten helt i fodret. Drömmen för mig är att vi ska göra allt det här i Sverige, för det går att göra, säger Jason Bailey, som gärna skulle se fler fiskodlare runt omkring Östergötland.

  Här tror Per Eke-Göransson att djurbönder med sin goda djurerfarenhet och vana att hantera nattliga larm, är mest lämpade att driva fiskodlingar. Att lantbrukarna också har de arealer som krävs för att sprida gödseln är ytterligare en bonus.

  – Sverige producerar väldigt lite fisk och i dag importerar vi ungefär 75 procent av all fisk vi äter. Därför skulle jag gärna se fler sådana här anläggningar eftersom det är ett hållbart sätt att producera fisk på, säger Jason Bailey.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen