Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 juni

  Lantbruket kan snuvas på den viktiga 5G-tekniken

  Lantbruket och landsbygden riskerar återigen att hamna i mobilskugga när den nya genrationens mobilnät ska byggas ut. Med den nya 5G-tekniken följer det nämligen inget täckningskrav när licenserna bjuds ut till försäljning.

  FOTO: Mostphotos

  Med den nya 5G-tekniken kommer möjligheter som väntas få stor betydelse för både lant- och skogsbruket.

  Dels beskrivs tekniken som en viktig förutsättning för att det ska bli möjligt att styra allt från stora skogsmaskiner till hjullastare på distans.

  Men med 5G-tekniken ska det för första gången också bli tekniskt möjligt för alla lantbrukare att börja använda mark- och djursensorer för att samla in viktig lantbruksdata som kan öka skördarna och förbättra djurhälsan. Potentialen ligger dels i att tekniken kräver så lite energi att sensorerna kan skicka data under tio års tid mellan batteribytena, dels möjligheten att skicka stora datamänger, som video, i realtid.

  Den senare möjligheten har bland annat Volvo utnyttjat för att visa att det går att styra stora arbetsmaskiner över länk.

  På sikt väntas tekniken få stor betydelse för att råda bot på den svåra arbetskraftsbristen i skogen, men också för utvecklingen av lättare och billigare maskiner.

  Att styra en hjullastare på distans är ingen match för den nya 5G-tekniken.

  Marknaden styr

  Men kanske kommer möjligheten att skörda frukt av de tekniska landvinningarna att styras av var i landet man bor. Någon vision att 5G-tekniken ska tillgängliggöras i hela landet finns nämligen inte, rapporterar SVT, och det kan i värsta fall göra att stora landområden kan hamna i radioskugga. Troligtvis blir det marknadskrafterna som avgör var och i vilken utsträckning som den nya tekniken kommer att byggas ut.

  Kan slå mot jordbruket

  Hur stora konsekvenserna blir för lantbruket beror i första hand på vilka parallella radiotekniker som kommer att utvecklas, och i vilken utsträckning lantbrukarna kommer kunna bygga egna lokala nätverk.

  – Om 5G blir den teknik som allt hängs upp på så kan det bli väldigt allvarligt, säger Jonas Engström, projektledare för Rises nya testbädd i Uppsala där den nya generationens lantbruksteknik ska utvecklas, till ATL.

   Med hjälp av 5G-tekniken kommer det bli ännu lättare att skicka viktig data från marksensorer till lantbrukarens dator.
  Med hjälp av 5G-tekniken kommer det bli ännu lättare att skicka viktig data från marksensorer till lantbrukarens dator. FOTO: Rise

  Som alternativ kommer det alltid vara möjligt att bygga egna parallella nätverk för sensorer och autonoma maskiner, och det kan i sin tur både öka och minska sårbarheten, men troligtvis även öka kostnaderna, framhåller Jonas Engström.

  – Många tror väldigt mycket på 5G-tekniken och alla fördelar som den har, och slår det in så kan det bli väldigt jobbigt om det inte blir heltäckande. Då kan det få konsekvenser för jordbruket, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen