Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 april

  Lantbruket hjälper sjukvården med coronautrustning

  Tillsammans med företag som Dyson och Rolls Royce ställer JCB om sin produktion för att tillverka en helt ny typ av andningsutrustning som ska användas för att behandla patienter som smittats av coronaviruset. SLU bidrar med både handsprit och skyddsutrustning för vårdpersonal.

   Plåtskåpen till JCB:s andningsutrustning har utvecklats i rekordfart.
  Bild 1/2 Plåtskåpen till JCB:s andningsutrustning har utvecklats i rekordfart. FOTO: JCB
   SLU lånar ut respiratorer till sjukvården för att underlätta vården av patienter med covid-19.
  Bild 2/2 SLU lånar ut respiratorer till sjukvården för att underlätta vården av patienter med covid-19. FOTO: Jenny Svennås-Gillner, SLU

  JCB uppges ha uppmanats av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson personligen att bidra till utvecklingen av produkter som kan dämpa spridningen av covid–19.

  Satsningen, som har ifrågasatts av tekniska bedömare, går från JCB:s sida ut på att tillverka minst 10 000 egendesignade plåtkabinett åt teknikgiganten Dyson. Kritiken har framför allt bottnat i att den här typen av produkter är komplexa och ofta tar månader att utveckla.

  Godkännande krävs

  Innan utrustningen kan användas krävs, som alltid, ett godkännande från ansvariga myndigheter.

  Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har å sin sida sammanställt en lista med utrustning och skyddsmaterial som universitetet kan bidra med för att stötta sjukvården. Det rör sig om skyddsoveraller, skyddsmasker, munskydd, röntgenutrustning och egenproducerad handsprit.

  Utrustningen kommer att delas ut till sjukhus i Uppsala län och den första leveranden gjordes i fredags till Enköpings och Älvkarlebys kommuner.

  ”Oerhört stolt”

  I ett pressmeddelande förklarar SLU:s rektor att universitetets medarbetare visar ett stort engagemang och vilja att bidra.

  ”Jag känner mig oerhört stolt över att våra medarbetare direkt började inventera och se hur de ska kunna bidra i krisen. Vi har sedan sammanställt till länsstyrelsen vad vi kan bidra med”, säger Maria Knutson Wedel, rektor SLU.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen