Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 juni

  Nöjd med kvickrotsknäckaren

  Ekoodlaren Jonas Carlsson skaffade ett redskap för att knäcka kvickroten som ställde till det ordentligt på vissa fält. Men den visade sig vara bra till annat också.

  ATL-TV har tittat närmare på hur Kvickfinn fungerar.

  I våras slog Jonas Carlsson, som har sin ekogård i Lösen utanför Karlskrona, till på ett nytt redskap för att bekämpa kvickroten som var riktigt besvärlig på vissa fält. Det blev en 2,7 meter bred KvickFinn som består av dels en kultivator med gåsfötter samt en rotor med stålpinnar som lägger upp rötter och växtdelar på ytan för att de ska torka och dö. Arbetsdjupet är ner till 15 centimeter.

  Finskt redskap

  Redskapet tillverkas i Finland och där är det förhållandevis vanligt, enligt Jonas Carlson.

  – Men det finns inte många exemplar här i Sverige. Jag känner bara till ett par till.

  Han har kört den på ett fält med väldigt mycket kvickrot för att testa vad redskapet går för.

  – Jag har kört över det två gånger och det ser riktigt bra ut. Vi får se om det blir en tredje gång.

   Ogräset kastas upp på ytan för att torka och dö. Jonas Carlsson säger att han inte sett att det börjar gro och därmed fortsätter att sprida sig.
  Ogräset kastas upp på ytan för att torka och dö. Jonas Carlsson säger att han inte sett att det börjar gro och därmed fortsätter att sprida sig. FOTO: Privat

  Förfrukt åt höstvete

  Sedan ska det sås in med en mix av foderraps, italienskt rajgräs och fodervicker som sedan ska köras ner i höst med hans KvickFinn för att vara förfrukt åt höstvete. Behovet av mer gröngödsling var nämligen också en anledning till inköpet.

  – Sedan såg jag vilken fin markbädd det blev och insåg att jag kunde minska behovet av plöjning och annan jordbearbetning.

  Bönfält

  Han har också kört redskapet i fält utan mängder med kvickrot.

  – Jag har även provat den i ett fält där det var bönor innan, som det bara fanns någon enstaka kvickrot med lite stubb och lite annat ogräs i som den slängde upp på ytan. Det var främst här som jag såg hur bra såbädd det blev, även om det var en och annan tuva uppepå. Sedan körde jag ett drag på en treårig vall för att se hur det blir och här blir det ju mer tuvor som ska få ligga och förmultna.

   Fältet i bakgrunden är kört två gånger med enbart KvickFinn. Jonas Carlsson tror att metoden är mycket effektiv mot till exempel kvickrot och tistel. ”Men fröogräs kommer man givetvis inte undan.”
  Fältet i bakgrunden är kört två gånger med enbart KvickFinn. Jonas Carlsson tror att metoden är mycket effektiv mot till exempel kvickrot och tistel. ”Men fröogräs kommer man givetvis inte undan.” FOTO: Privat

  Näst minsta modellen

  Han har inte sett att ogräset som kommer upp till ytan börjar gro och fortsätter att sprida sig.

  – Det viktiga för nedbrytningen är UV-ljuset. Det spelar inte ens så stor roll om det kommer en liten skur när man har kört har jag märkt.

  Jonas Carlssons redskap är den näst minsta i modellserien som sträcker sig från 2,15 till 6,2 meter Men det blir lite tungt för hans egen traktor, en MF 390 på 80 hästkrafter. Därför har han även kört den med en bekants JD 6310 på 100 hästkrafter.

  – Då gick det bättre. Även om den kanske var lite lätt i nosen. Men det blev bättre med vår knäckvält fram.

  Tagit fram ogrässkärare

  Jonas Carlsson odlar främst vete men också gamla sorter som naket korn och naken havre på sina 15 hektar. På gården finns också värphöns vars ägg säljs i den egna gårdsbutiken. Merparten av sin arbetstid, cirka 75 procent, lägger han ner på produktutveckling och support på ogrässkäraren CombCut som han har utvecklat.

  Hur går försäljningen?

  – Vi har försäljning i de flesta länder i Europa och i Kanada. Samt har sålt några stycken i USA och Australien. Den som finns längst bort går i Tasmanien. Vi har sålt närmare 400 maskiner totalt från starten 2010. De flesta i Sverige.

  Mer om Jonas Carlssons ogrässkärare här:Fiffig maskin bekämpar tistlar”Det handlar om att utmatta ogräset”

  Det här är KvickFinn:

  Tester i Finland har visat att KvickFinn har en effekt på upp till 98 procent på fleråriga rotogräs som kvickrot och tistlar vid korttidsträda på försommaren. Skördarna uppges också öka de närmaste åren då jorden är både ogräsfri och fått ett näringstillskott.

  Redskapet finns i arbetsbredder från 2,15 till 6,2 meter och med två olika utrustningsnivåer, bio och premium. Listpriset på Jonas Carlssons redskap är 193 000 kronor. Den största modellen som är på 6,2 meter och bara finns i premiumversion kostar 664 000 kronor. Källa: LyckeGård

  Jonas Carlsson har uppfunnit Combcut.

  Relaterade artiklar

  Till toppen