Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 november 2019

  Glyfosat och miljö i fokus på Agritechnica

  Glyfosat och miljö var två av Agritechnicas stora snackisar, och här på mässan märktes tydligt att maskintillverkarna har alla tentakler ute för att snabbt kunna anpassa sina redskapsutbud.

  Oavsett om man besökte Väderstad, Lemken eller Horsch montrar pratades det plötsligt glyfosat och kemikalieanvändning på ett sätt som åtminstone inte jag har lagt märke till innan. Men trenderna märks också hos de stora spruttillverkarna som lanserar nya tekniker som arbetar med stor precision för att få ner användningen av olika växtskyddsmedel. Dit hör bland annat Amazone, som får stor uppmärksamhet för sitt nya system Ama select row som ska arbeta med stor precision mellan plantorna, tack vare GPS.

  En annan trend som jag tycker mig skönja är att fler och fler tillverkare, likt Amazone, pratar allt mer om att kombinera konventionella spruttekniker med mekanisk bearbetning. Horsch kallar detta för hybridodling – ett begrepp som närmast kan beskrivas som en slags korsning mellan eko och konventionellt, och där fokus ligger på att höja avkastningen genom att minska användningen av olika växtskyddsmedel.

  På Agritechnica lanseras många imponerande tekniker som ska bidra till just detta paradigmskifte och när jag skådar dessa trender önskar jag också att gemene man, som omsorgsfullt väljer sina matvaror i butiken, också skulle bli uppmärksam på alla fantastiska tekniker som lanseras inom vår bransch. För här på Agritechnica ser man klart och tydligt att jordbruket inte är så ondskefullt som gemene man ibland vill påstå.

  Jordbruket är i allra högsta grad ”hightech” och på mässan blandades dagens tekniker med morgondagens i en salig blandning. Självkörande robotar stod uppställda nästan sida vid sida med vanliga traktorer och kinesiska drönare som är byggda för att åka runt och spruta på de kinesiska risfälten. Det är minst sagt en spännande tid vi lever i.

  Mer från Agritechnica:Fendt 942 Vario årets traktorLemken visar ny spruta och en rad andra nyheterHär är traktorn som kan drivas på elJohn Deere tror på en framtid som går på elVäderstads storharv lockade den svenska publikenMFs koncepttraktor tar avstamp i månlandningen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen