Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2017

  Kräver bättre insyn i Arla

  Det kommer reaktioner på ATL:s granskning av Arla, som visar att bolagets högsta beslutande organ saknar insyn i centrala delar av Arlas verksamhet.

  – Ibland kan man känna lite vanmakt, säger mjölkbonden Thomas Bäck, som är kretsordförande för Arla i Uppland och sitter med i Arlas representantskap.

  ATL når Thomas Bäck på ett jaktpass i skogarna utanför Norrtälje. Han står bakom de krav på bättre insyn för representantskapet som Mats Ekström i Lojsta på Gotland framförde i ATL i tisdags:

  – Nu ger vi ju ansvarsfrihet till styrelsen utan att veta vad vi ger ansvarsfrihet åt, sade Mats Ekström då.

   Nu ger vi ju ansvarsfrihet till styrelsen utan att veta vad vi ger ansvarsfrihet åt, sade Mats Ekström somsitter i Arlas representantskap.
  Nu ger vi ju ansvarsfrihet till styrelsen utan att veta vad vi ger ansvarsfrihet åt, sade Mats Ekström somsitter i Arlas representantskap. FOTO: Karl Melander

  LÄS MER: Arlabönder saknar insyn i bolaget

  – Men jag tycker ändå att det blivit lite bättre, säger Thomas Bäck. Några representantskapledamöter har varit duktiga och pressat ledning och styrelse.

  Men ska man som högsta beslutande organ behöva pressa ledning och styrelse för att få reda på något så centralt som var bolaget har sina intäkter och sina kostnader?

  – Nej, det är väl naturligtvis inte bra. Men man får också förstå att organisationen har växt fort. Man har blivit fartblind och inte sett till organisationen, säger Thomas Bäck.

  Svaga ägare

  ATL har granskat Arla ur ett ägarperspektiv. Granskningen visar på att Arla är ett bolag med starka tjänstemän och svaga ägare. Både Arlas styrelse och styrelseordförande Åke Hantoft beskrivs som svaga i förhållande till den anställda ledningen och jämfört med styrelserna i Lantmännen och Södra.

  LÄS MER: Professor: bedrägeri att kalla Arlas bönder för ägare

  – Förutom mjölkbönder borde ägarna i Arla ha med anlitade styrelseproffs i styrelsen, säger Johan Öström. De kan alla knep som dagens representanter inte kan och kan också snabbt avsättas om de inte genererar nytta för ägarna, säger Johan Öström är spannmålsbonde i Vattholma norr om Uppsala och medlem i Lantmännen.

  Vill inte kommentera

  När ATL ringde upp Åke Hantoft ville han inte kommentera ATL:s granskning. I stället hänvisade Hantoft till Arlas presstjänst, som lite senare svarade med ett mejl med ett uttalande från styrelseledamoten Jonas Carlgren.

  I uttalandet säger Jonas Carlgren att de förtroendevalda i Arlas representantskap får insyn i Arlas räkenskaper genom möten och annan kommunikation. Att Arla inte redovisar exakt resultat på olika marknader beror enligt Carlgren delvis på att alla marknader är sammanflätade. Färska produkter, ost och mjölkpulver exporteras mellan marknaderna och det är därför komplext att redovisa ett exakt resultat för respektive marknad/land, menar Carlgren.

  ”Dessutom finns det en konkurrensdel – där våra konkurrenter bevakar det som rapporteras om Arla”, skriver Carlgren.

  Arlas svar får kritik

  Det här svaret får snabbt kritik.

  ”Arla är inget särskilt unikt bolag, det finns mängder med bolag som har verksamheter och olika marknader som är ihopflätade”, skriver den tidigare Arlabonden Kennet Månsson i Facebookgruppen Mjölkdebatten. ATL har varit i kontakt med Kennet och fått medgivande att citera inlägget.

  ”Bolag som är börsnoterade klarar av att redovisa resultat och rörelsemarginaler för olika marknader och verksamheter, dessutom gör de det varje kvartal. Givetvis vet Arla vad deras resultat är, allt annat är lögn alternativt en katastrofal ekonomisk kontroll”, skriver Kennet Månsson.

  LÄS MER: Arla svarar på kritiken

  ”Att skylla utebliven redovisning på att konkurrenterna inte ska få reda på något är ju bara trams, börsbolag klarar ju det, och de har också konkurrenter”, forsätter Månsson, som också tror att Arlas konkurrenter vet mer om Arlas siffror än representantskapet, eftersom de med sin branschkännedom kan räkna baklänges på Arlas marginaler.

  Konflikten om eko

  En läsare som hör av sig till ATL tycker att Arlas tjänstemän prioriterar ekomjölk före konventionell mjölk på ett sätt som inte speglar ägarbasen. Det här är en stor fråga bland Arlas ägare, som också kommit upp i ATL:s granskning.

  – Ett exempel på hur tjänstemännen styr Arla är eko. Det retar vi konventionella bönder oss på. Reklamen har tjänstemännen lite för mycket att säga till om, säger Sören Isberg från Gotland, som nyligen slutat i representantskapet efter att ha suttit 12 år som förtroendevald.

   Lennart E Bengtsson, VD för Sveriges största mjölkgård, Wapnö gård, påtalar att det är Arlabönderna som är ytterst ansvariga för hur Arla ser ut i dag och att de bör vara tacksamma för de tjänstemän som driver på bolaget.
  Lennart E Bengtsson, VD för Sveriges största mjölkgård, Wapnö gård, påtalar att det är Arlabönderna som är ytterst ansvariga för hur Arla ser ut i dag och att de bör vara tacksamma för de tjänstemän som driver på bolaget. FOTO: Torbjörn Esping

  Tjänstemännen får stöd

  Men Arlas tjänstemän får också stöd. Från ett något oväntat håll. I ett mejl till ATL påtalar Lennart E Bengtsson, VD för Sveriges största mjölkgård, Wapnö gård, att det är Arlabönderna som är ytterst ansvariga för hur Arla ser ut i dag och att de bör vara tacksamma för de duktiga tjänstemän som driver på bolaget.

  ”Varje gång medierna tycker synd om dessa ägare så stärks deras varumärke”, skriver Bengtsson, som själv inte tillhör Arla.

  ”Sedan tycker jag visst att ägarna har makt”, fortsätter Bengtsson. Som exempel tar han Arlas initiativ att göra gårdsspecifika ostar, något han tror är ett ägarinitiativ.

  ”Vilken rationell tjänsteman skulle vilja göra det?”, skriver Bengtsson ”Bara högre kostnader och mindre till ägarna”, skriver Bengtsson och påtalar att det är ett exempel som ökar ägarnas gårdars värde förutom att gården får leverera mjölk till Arla.

  ATL har sökt Jonas Carlgren och Arla, som avböjer ytterligare kommentarer.

  LÄS OCKSÅ: Arla tiger om nya uppgifterLÄS OCKSÅ: Arla höjer mjölkpriset – igen

  Relaterade artiklar

  Till toppen