Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 mars 2017

  Kraftig uppgång på reservdelspriser påverkar maskinägare

  Priserna på reservdelar för skogsmaskiner har ökat kraftigt de senaste två åren, vilket påverkar maskinägare. Maskindator, rotator och transmissionspump - se komponenternas prisökning sedan 2014.

   Arkivbild.
  Bild 1/2 Arkivbild. FOTO: David Larsson
   Arkivbild.
  Bild 2/2 Arkivbild. FOTO: Pär Fornling

  Det är Skogsbrukets tekniska samverkansgrupp, TSG, som följer prisutvecklingen i branschen. TSG har tittat på listpriserna på ett 30-tal olika komponenter från de största skogsmaskinsleverantörerna och jämfört samma reservdelar 2014 och 2016.

  – Förväntan var väl att det skulle vara normala prisökningar och följa exempelvis konsumentprisindex, KPI. Men att det ökat så mycket på kort tid kom som en väldig överraskning, säger Mattias Bränngård som sitter i TSG:s arbetsgrupp för kvalitetssäkring och eftermarknad.

  Skjutit i höjden

  Medan reservdelar för skördare i genomsnitt ökat med måttliga tre procent, har komponenter till skotare skjutit i höjden med 15 procent, där ett par viktiga delar står för lejonparten.

  – De komponenter som framförallt driver kostnaderna uppåt är transmissionspump och arbetspump för hydrauliken. Det är i grunden dyra komponenter som haft en stor prisökning.

  Vad får det för konsekvenser för maskinägare?

  – Reservdelar är ju en stor och viktig del i totalkostnaden och det är ganska allvarligt att en sådan stor kostnadspost ökar så mycket under så kort tid, säger Mattias Bränngård, som till vardags jobbar på Stora Enso.

  LÄS MER: Tillverkarnas förklaring – därför har priserna skjutit i höjden

  Exempel på komponenter till skotare

  Surfar du i mobilen? Tryck och dra i bilden för att se alla siffror.

  För den som vill försöka hålla nere reservdelskostnaden menar TSG att man kan titta på möjligheten att köpa renoverade utbyteskomponenter med garanti.

  – En positiv utveckling är att antalet sådana komponenter har ökat. Några tillverkare har ett väl etablerat utbytessystem och några saknar det helt.

  Stått för prisökningen

  I undersökningen ingår också vissa vätskor och oljor, produkter som i genomsnitt har ökat med sju procent. Här har framförallt glykol, kedjeolja och smörjfett stått för prisökningen, medan exempelvis hydraulolja och märkfärg har blivit billigare.

  Undersökningen bygger på deltagande från tillverkarna men hur skillnaden är mellan olika tillverkare offentliggörs inte. Inte heller analyseras varför priserna ökat.

  – Det vet vi egentligen inte. Vi har inte ställt frågan om det till tillverkarna. Det kanske blir till nästa år. Syftet är att beskriva hur det ser ut.

  Relaterade artiklar

  Till toppen