Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 maj 2013

  Kopiorna lurar de flesta

  Piratkopiering av elverk, motorsågar och andra verktyg har blivit ett problem för branschen. Många gånger upptäcker kunderna alldeles för sent att de köpt en kopia, och tillverkarna av originalen står maktlösa.

  Svårskiljda. För en ovan kan det vara svårt att skilja originalet från piratkopian. "MS 440 och 441 är de vanligaste kopiorna som florerar ute nu", säger Niclas Zetterberg på Stihl Norden. Här är originalet närmast i bild.
  Svårskiljda. För en ovan kan det vara svårt att skilja originalet från piratkopian. "MS 440 och 441 är de vanligaste kopiorna som florerar ute nu", säger Niclas Zetterberg på Stihl Norden. Här är originalet närmast i bild.

  – Det är ju inte bara det att maskinen är fejk. Den uppfyller inte avgaskrav eller vibrationsvärden och kan vara farlig rent säkerhetsmässigt, säger Niclas Zetterberg, produktchef på Stihl i Norden.

  Ser affärsmöjligheter

  Företaget har ett starkt varumärke när det gäller motorsågar och piraterna ser affärsmöjligheter. Förutom näthandel har det dykt upp dörrförsäljare som säljer piratkopior.

  – Det säljs bland annat från bilar som åker runt och vi har haft två fall på kort tid när det sålts på auktioner.

  Inte lätt att skilja åt

  Niclas Zetterberg har själv flera piratkopierade sågar på kontoret som han fått in från olika håll.

  – En del är riktigt bra gjorda och en del ser ut som gamla 50-talsmaskiner.

  De välgjorda kopiorna kan ibland vara svåra att skilja från originalen för en som är ovan.

  – Jag pratade med en kollega nyligen som hade varit hos en återförsäljare i Alvesta. Där hade det kommit in en slutkund som ville ha sin såg reparerad. Han trodde att han hade en Stihl men blev upplyst om att så var det inte. Han hade köpt den sågen på auktion.

  Svårt att stoppa

  Att komma åt piratverksamheten är näst intill omöjligt.

  – Vi har ju ingen polisiär verksamhet eller detektivbyrå som kan åka runt och jaga dem.

  – Vi har kontakt med både riksåklagare och polis men vi kommer ingen vart.

  Kollar internet

  Det man kan göra är att försöka hålla koll på den nätbundna verksamheten och sätta käppar i hjulen.

  – Jag skannar av Blocket en gång i veckan. Om jag ser något så mejlar jag in att det är varumärkesintrång, och då tar de bort annonsen. Men det finns ju många andra internetsidor och lokaltidningar där de kan annonsera.

  Men hur stort är problemet egentligen?

  – Sammantaget om man tittar på allt piratskräp som kommer in så blir det stora belopp.

  – På Europanivå är det ett riktigt stort problem för oss. Men det är ju också intäktsförluster för staten och förlorade arbetstillfällen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen