Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 november 2020

  Knepen som håller mössen borta

  Att mössen kan komma som ett brev på posten vet alla som ska vinterförvara en maskin. Här är knepen som funkar och inte funkar.

  I spannmålsgrupperna på nätet går diskussionen het. Vad fungerar och vad fungerar inte när man ska ställa in tröskan för säsongen?

  ”Palla upp den på höga pallbockar”, svarar en.

  ”Bygg en vallgrav runt om”, svarar en annan.

   Spannmålsbonden Peter Wahlgren är noggrann med att rengöra tröskan innan han ställer in den.
  Spannmålsbonden Peter Wahlgren är noggrann med att rengöra tröskan innan han ställer in den. FOTO: Privat

  Men även om tipsen säkert kan fungera alldeles utmärkt är de knappast praktiskt genomförbara.

  Som alla vet har möss och råttor en förmåga att leta sig in i praktiskt taget alla utrymmen för att bygga bo och gnaga sönder både kablar, klädsel och annan inredning.

  Undvik råttgift

  Råttfällor lär vara ett av de mest beprövade knepen, och här finns numera även elektriska varianter som fungerar. Var däremot sparsam med råttgiftet. Om det finns risk att de döende djuren kryper in i maskinens värmesystem kan du i värsta fall få en obehaglig upplevelse när du startar maskinen nästa säsong.

  Sedan några år tillbaka är det dessutom endast yrkespersoner med särskilt tillstånd som får använda den här typen av bekämpningsmedel.

  LÄS OCKSÅ: Oklart läge om råttbekämpning

  Dödas med kolv

  Vid sidan av de elektriska råttfällorna finns det även andra bekämpningstekniker.

   Bosse Bildoktorn brukar tipsa om enris, men har inga vetenskapliga belägg för att detta ska fungera.
  Bosse Bildoktorn brukar tipsa om enris, men har inga vetenskapliga belägg för att detta ska fungera. FOTO: Mostphotos

  Goodnature A24 är en ny rått- och musfälla på marknaden som drivs av komprimerad koldioxid, och som bekämpar upp till 24 möss per laddning. När musen sticker upp sin kropp i fällan skickar den komprimerade koldioxidgasen ut en kolv som dödar djuret. Fällan apteras med en chokladdoftande bete och har även en digital fångsträknare som gör det lätt att hålla koll på när gaspatronerna ska bytas.

  LÄS OCKSÅ: Dödsstöten för möss och råttor

  Bekämpar med olja

  Lantbrukaren Peter Wahlgren på Gotland har andra beprövade knep. Innan han ställer in tröskan för säsongen försöker han alltid göra den så ren som möjligt.

  – Själv brukar jag inte tvätta den, utan jag blåser den ren med tryckluft så att all spannmål och halm försvinner. Än så länge har vi aldrig haft några bekymmer. Vi tvättar den inte med vatten eftersom det kan gå in vatten i de smörjfria lagrena.

   Goodnature A24 är en gasdriven fälla som skjuter ut en kolv för att döda musen eller råttan. Fällan kan sedan vittjas av katter och fåglar.
  Goodnature A24 är en gasdriven fälla som skjuter ut en kolv för att döda musen eller råttan. Fällan kan sedan vittjas av katter och fåglar.

  Till tryckluftsslangen kopplar han även en oljespruta som ser ut lite som en färgspruta. Den använder han på alla blanka delar.

  – Jag inbillar mig att de inte tycker om lukten av olja. Dessutom är det bra eftersom alla blanka delar rostar. Sen skruvar jag bort plåtar och öppnar upp. Jag tror inte de gillar draget.

  Enris och vitlök

  Gamla gårdsknep finns det också gott om. Som att hälla upp ättika i en skål och ställa in. Men vitlöksklyftor och doftgranar har också lyfts fram som gångbara tips av användarna själva.

   Det finns flera typer av elektriska fällor på marknaden.
  Det finns flera typer av elektriska fällor på marknaden.

  Bosse Bildoktorn har även tipsat om att många parkerar sina sommarbilar på enris med stor framgång. I en kommentar till ATL skriver han dock att han inte har några vetenskapliga belägg för att detta ska fungera, men tipset är sedan länge vida känt i lantbrukarkretsar.

  LÄS OCKSÅ: Ikea ratar svenska julgranarLÄS OCKSÅ: Nu ökar problemen med råttorLÄS OCKSÅ: Råttgift kräver kurs

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen