Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 augusti

  Knappar tillbaka i uppgraderade Claas Tucano

  När Claas uppdaterar sin Tucanoserie så är det med bland annat en ny Cebisterminal och ett nytt armstöd med en rad inställningsknappar för tröskans viktigaste funktioner. Den uppdaterade Tucanoserien toppas också av en ny hybridmodell, Tucano 580.

  Tucano serien har nu fått Claas nya Cebisterminal och ny grafik. Tröskan avbildas som en silhuett och genom att klicka på olika delar av den, till exempel tröskcylindern, öppnas en dialogmeny för inställning av tröskcylindervarvtalet. Kvar finns också den gamla kontrollpanelen som finns på äldre tröskor med Cebis. På armstödet finns också inställningsknappar som kan ställa in de viktigaste tröskfunktionerna, detta för att också tilltala de kunder som kanske går från en äldre tröska utan modern elektronik som vill ha en enkel tydlig manövrering, enligt Claas. En intressant detalj är att man nu har möjlighet att se returgodset på terminalen tillsammans med tröskans spill.

   Tucano 580 är den nya toppmodellen. Den har Claas hybridteknik och en motoreffekt på 381 hästkrafter och en spannmålstank som rymmer 11 000 liter.
  Tucano 580 är den nya toppmodellen. Den har Claas hybridteknik och en motoreffekt på 381 hästkrafter och en spannmålstank som rymmer 11 000 liter. FOTO: Anders Nilsson

  Tucanotröskorna kan nu erhållas med Auto Crop Flow, som övervakar grödans flöde genom tröskan och stoppar drivningen om tröskan riskerar bli överbelastad. Tröskorna kan nu också utrustas med Auto Slope som reglerar fläktvartalet efter tröskans lutning i längdled. Nytt för Tucano är också att fem av modellerna kan erhållas med Claas hillside system Montana.

   Halmkvaliteten är dilemmat för tröskor med rotor- eller hybridteknik. Här tröskas svenskt korn och genom att sänka varvtalet på avskiljningsrotorn så skonar man halmen.
  Halmkvaliteten är dilemmat för tröskor med rotor- eller hybridteknik. Här tröskas svenskt korn och genom att sänka varvtalet på avskiljningsrotorn så skonar man halmen. FOTO: Anders Nilsson

  Alla modeller har motorer från Mercedes som uppfyller emissionskraven enligt steg V. Motorerna har också Dynamic Power som reglerar motorernas effektkurva, en teknik som hämtats från Claas självgående exakthackar.

   Nytt är att fem av Tucanomodellerna kan utrustas med Montana, Claas hillside system.
  Nytt är att fem av Tucanomodellerna kan utrustas med Montana, Claas hillside system. FOTO: Anders Nilsson

  När tröskan arbetar med ett lägre effektbehov, till exempel när halmen läggs av i sträng, så går motoreffekten ner för att sänka bränsleförbrukningen. Så snart som mer effekt behövs ställs effektkurvan om för att ge mer effekt. Motorernas arbetsvarvtal har också minskats till 1 900 varv per minut.

   En liten praktisk utrustningsdetalj är vattendunken för att kunna tvätta av händerna.
  En liten praktisk utrustningsdetalj är vattendunken för att kunna tvätta av händerna. FOTO: Anders Nilsson

  Tucano 580 är den nya toppmodellen i Tucanoserien. Det är en hybridtröska som med en motoreffekt på 381 hästkrafter och en spannmålstank på 11 000 liter fyller luckan upp till hybridmodellerna i Lexionserien. Den första 580-tröskan rullar redan på svenska fält, medan uppgradering av Tucanoserien sker till säsongen 2019.

   När Claas uppdaterar sin Tucanoserie är det med nya motorer från Mercedes och nytt armstöd och terminal.
  När Claas uppdaterar sin Tucanoserie är det med nya motorer från Mercedes och nytt armstöd och terminal. FOTO: Anders Nilsson
   Nya Tucano har ett nytt armstöd och CLAAS stora CEBIS pekskärm.
  Nya Tucano har ett nytt armstöd och CLAAS stora CEBIS pekskärm. FOTO: Anders Nilsson
   Manöverknappar finns på armstödet för de viktigaste funktionerna.
  Manöverknappar finns på armstödet för de viktigaste funktionerna. FOTO: Anders Nilsson
   På skärmen visas en silhuett av tröskan. Genom att klicka på den får man direkt upp en inställningsmeny för den valda funktionen.
  På skärmen visas en silhuett av tröskan. Genom att klicka på den får man direkt upp en inställningsmeny för den valda funktionen. FOTO: Anders Nilsson
  Till toppen