Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 maj

  Klimatkollen utvecklas på grödnivå

  Klimatkollen, som är ett verktyg för att beräkna koldioxidutsläpp på gårdsnivå, ska nu ha blivit ännu bättre på att fördela avtrycket på olika typer av produktionsinriktningar, uppger Greppa Näringen.

   Biogas är ett sätt att minska gårdens miljöpåverkan.
  Biogas är ett sätt att minska gårdens miljöpåverkan. FOTO: Fredrik Stork

  Exempelvis går det att allokera eller beräkna klimatavtrycket för olika typer av grödor som oljeväxter, potatis och vete. Men det går också att följa avtrycken från andra typer av produkter som kött och mjölk. Fördelningen sköts i det här fallet i programmet Vera.

  Klimatkollsrådgivningen, från Greppa Näringen, kommer att kunna erbjudas med allokering i flera län redan i höst, utifrån de förutsättningar som passar gården bäst. Det innebär att beräkningarna kan utföras sammantaget för hela gården eller per kilo produkt.

  ATL har tidigare skrivit om mjölkbonden Andreas Markusson, som tog hjälp av just Klimatkollen, för att minska gårdens klimatpåverkan. Du hittar reportaget här.

  LÄS OCKSÅ: Så kan nya tekniken minska utsläppenLÄS OCKSÅ: Lantbrukare erbjuds klimatrådgivning

  Relaterade artiklar

  Till toppen