Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 juli 2018

  Kärnkvalitet i fokus på nya Axial Flow-modeller

  När Case IH uppgraderar sina tre toppmodeller ur 240-serien är det med bland annat ett helt nytt maskininställningssystem men också en rad detaljförändringar.

  De tre nya modellerna får beteckningarna 7250, 8250 och 9250. Toppmodellen 9250 med en motoreffekt på 638 hästkrafter och en spannmålstank på 14 400 liter som töms med 159 liter per sekund.

  – Fokus vid utvecklandet av den nya serien har varit ökad produktivitet både för tröska och förare, säger August von Eckarstein marknadschef på CaseIh för skördemaskiner i Europa Mellanöstern och Afrika.

   Axial Flow 250 serien är den nya serien premiumtröskor från Case IH. Modellen 9250 toppar med 638 hästkrafter och en spannmålstank på 14 400 liter.
  Axial Flow 250 serien är den nya serien premiumtröskor från Case IH. Modellen 9250 toppar med 638 hästkrafter och en spannmålstank på 14 400 liter. FOTO: Anders Nilsson

  Kraftigare inmatningskanal

  För att klara skärbord upp till 13,5 meter och majsaggregat med upp till 18 rader har den nya serien fått en kraftigare inmatningskanal med större lyftkraft jämfört med tidigare modeller. Inmatningskedjans medbringare är av stålgjutgods.

   Inmatningskedjorna är kraftigare jämfört med tidigare modeller. Medbringarna av gjutgods har en svulst på baksidan som gör att den går emot brytrullen vid kontakt med ett främmande föremål.
  Inmatningskedjorna är kraftigare jämfört med tidigare modeller. Medbringarna av gjutgods har en svulst på baksidan som gör att den går emot brytrullen vid kontakt med ett främmande föremål. FOTO: Anders Nilsson

  Förutom att kunna anpassa skärbordet i sidled finns hydraulisk inställning av skärbordets skärvinkel för att optimalt kunna anpassa skärvinkeln till varierande stubbhöjder.

   Infästningen för skärbordet kan inte bara pendla i sidled utan skärvinkeln för skärbordet kan också ställas in steglöst.
  Infästningen för skärbordet kan inte bara pendla i sidled utan skärvinkeln för skärbordet kan också ställas in steglöst. FOTO: Anders Nilsson

  Inställning av ledskenor från förarhytten

  De ledskenor som styr materialflödet förbi rotorns urtröskningsdel kan på den nya serien styras inifrån förarhytten. Det gör att antalet varv som halmen ska passera rotorns urtröskningsdel kan ställas mellan fyra och sex varv.

   En av de trycksensorer som mäter tryckfallet över översållet. Detta är en av de variabler som styr rensfläktens varvtal och översållets beläggning.
  En av de trycksensorer som mäter tryckfallet över översållet. Detta är en av de variabler som styr rensfläktens varvtal och översållets beläggning. FOTO: Anders Nilsson

  Inställningsstöd och automatisk justering av tröskans inställningar

  I sin basversion ”Automatic Crop Settings” (ACS) sker inställning av tröskans funktioner efter den gröda som väljs på terminalen i förarhytten.

   En kamera i spannmålselevatorn analyserar med hjälp av ljus med olika våglängder renheten i spannmålstanken men också andelen skadade kärnor.
  En kamera i spannmålselevatorn analyserar med hjälp av ljus med olika våglängder renheten i spannmålstanken men också andelen skadade kärnor. FOTO: Anders Nilsson

  Med ”Full Harvest Command” sker dessutom kontinuerlig justering av tröskans funktioner via information från 16 sensorer.

   Pekskärmen i förarhytten visar med tydlig grafik de olika värdena för tröskan, bland annat andelen skadad kärna.
  Pekskärmen i förarhytten visar med tydlig grafik de olika värdena för tröskan, bland annat andelen skadad kärna. FOTO: Anders Nilsson

  Kamera för kärnanalys

  Med en kamerasensor i spannmålselevatorn mäter man med hjälp av ljus med olika spektra kärnrenheten för varan till tanken, men också andelen tröskskadad kärna.

   En dialog på skärmen hjälper föraren att optimera tröskans inställningar. Här får föraren svara på om mängden skadad kärna i spannmålstanken är acceptabel.
  En dialog på skärmen hjälper föraren att optimera tröskans inställningar. Här får föraren svara på om mängden skadad kärna i spannmålstanken är acceptabel. FOTO: Anders Nilsson

  Sållinställning med trycksensorer

  En helt ny teknik på 250 serien är de trycksensorer som mäter tryckfallet över översållet. När tryckfallet mellan översållets undersida och ovan sida blir för stort så ökas varvtalet för rensfläkten. När tröskan till exempel vänder på vändtegen och belastningen på översållet minskar så sänks varvtalet för rensfläkten för att undvika spill.

  – Detta gör sållen mer effektiva och de gör också ett bättre jobb med att producera ren kärna utan att sållen överbelastas säger August von Eckardstein.

   Standardhacken med 120 knivar placerad alldeles bakom rotorn.
  Standardhacken med 120 knivar placerad alldeles bakom rotorn. FOTO: Anders Nilsson

  Strategi för skonsam kärnbehandling

  Föraren kan välja mellan fyra olika strategier för tröskan, prestanda med en avvägd spillnivå, maximal kapacitet med maximalt utnyttjande av motorns effekt, fast kapacitet med optimering av tröskans funktioner och slutligen kärnkvalitet där tröskans inställningar fokuseras på skonsam behandling av kärnan.

   Som tillval finns tvåstegshacken X-tra Chop som hackar halmen i två steg. Under de torra förhållanden som rådde i när ATL provade tröskan i det närmaste pulveriserades halmen.
  Som tillval finns tvåstegshacken X-tra Chop som hackar halmen i två steg. Under de torra förhållanden som rådde i när ATL provade tröskan i det närmaste pulveriserades halmen. FOTO: Anders Nilsson

  Inställning via dialog

  Tröskan utför alla inställningar automatiskt, men på pekskärmen i förarhytten kan föraren via en dialog bestämma vad som är acceptabla nivåer för till exempel spill, renhet i spannmålstanken och tröskskadad kärna.

  Tröskor ur 250 serien kommer att kunna levereras till skörden 2019.

  LÄS MER: Ny hjullastare från ClaasATL TV: Häng med på traktorkafé

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen