Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 januari

  Kamerateknik väger och bedömer

  Artificiell intelligens får allt större betydelse inom lantbruket. Ett nystartat svenskt företag står i startgroparna för att lansera ett system som kan väga grisar med en kamera och klassificera slaktkroppar på slakterier.

  – Syftet är att underlätta för uppfödaren, men framförallt för djuren. Att göra det mindre stressfyllt att väga, säger Matts Lilja på Smart Agritech Solution of Sweden AB.

   Med hjälp av avancerad bildanalys bedöms vikten och systemet varnar om något inte stämmer.
  Bild 1/3 Med hjälp av avancerad bildanalys bedöms vikten och systemet varnar om något inte stämmer. FOTO: Smart Agritech Solution
   Vikten på grisen kan följas över tid och man ser om den håller sig till det som förväntas.
  Bild 2/3 Vikten på grisen kan följas över tid och man ser om den håller sig till det som förväntas. FOTO: Smart Agritech Solution
   Ingenjören Matts Lilja och grisbonden Per Eke-Göransson är två ur teamet bakom systemet.
  Bild 3/3 Ingenjören Matts Lilja och grisbonden Per Eke-Göransson är två ur teamet bakom systemet. FOTO: Hans Dahlgren

  Enkla kameror hängs upp två meter ovanför grisboxarna i stallet. Kamerorna skickar kontinuerligt bilder till en molntjänst via internet där de analyseras. Utifrån bilderna kan systemet räkna ut vikten på varje enskild gris och viktutvecklingen kan följas över tid.

  Informationen presenteras för uppfödaren som listor eller kurvdiagram där det enkelt går att se om de individuella djuren följer sina utvecklingskurvor.

  – Dagens vågar är ju ofta mekaniska dit grisen måste gå, vilket den inte alltid vill. Det här systemet verkar i det tysta utan att egentligen påverka grisens liv.

  Om en gris inte följer den förväntade kurvan ger systemet en varning. Det kan handla om att fodergivan måste justeras eller att det är något annat som inte stämmer.

  – Vi ser ju direkt om någon gris blir sjuk och inte växer.

  Abonnemangsmodell

  Affärsmodellen bygger på ett abonnemang. Den investering som grisbonden gör är förhållandevis enkla och billiga kameror.

  I teamet bakom innovationen står förutom ingenjören Matts Lilja, även grisbonden Per Eke-Göransson och en före detta VD på ett stort slakteri. Och tekniken kan också komma att hamna ute på slakterierna för att ersätta den manuella klassificeringen av slaktkroppar. Smart Agritech Solution utvecklar ett system som klarar av att göra klassificeringen med hjälp av bildanalys av artificiell intelligens, på samma sätt som man beräknar vikten på grisarna.

  – Med samma kamerateknik tittar vi på slaktkroppen och bedömer enligt EUROP-skalan vilken kvalitet och hur mycket fett det är på slaktkroppen.

  Artificiell intelligens innebär att ett datorsystem analyserar datan. Det är ett självlärande system som blir bättre och bättre ju fler bilder som analyseras. För att snabbt komma framåt i utvecklingen har man fått hjälp av IT-jätten IBM:s program för start upp-företag, och deras enorma kapacitet för självlärande artificiell intelligens.

  – Vi skulle aldrig kunna göra något så avancerat själva.

  Snart lansering

  Systemet visades nyligen upp på den stora mässan Eurotier i Hannover och är strax färdigt för lansering.

  – Grisvågen räknar vi med att kunna börja leverera i början av året. Kameran för slaktkroppar hoppas jag kommer under andra kvartalet om allt går som det ska.

  Flera företag jobbar i dag med liknande teknik. ATL har tidigare skrivit om ProGrow som är Skovs lösning för att mäta grisarnas tillväxt och appen Agroninja som är utvecklad för att bedöma nötkreaturs slaktvikt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen