Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 mars 2018

  John Deeres traktorer fyller 100

  I dagarna var det hundra år sedan Deere & Company rullade ut sin första traktor. ATL uppmärksammar jubilaren med att blicka tillbaka på några av de gröna traktorer vi skrivit om genom åren.

  I dag är John Deere världens ledande tillverkare av lantbrukstraktorer med produktion i tolv fabriker runt om i världen.

  Framgångsagan, om man får kalla den så, började med Waterloo Boy och förvärvet av Waterloo Gasoline Engine Company i Iowa 1918 för den då hisnande summan 2,25 miljoner USA-dollar. Investeringen blev både omdebatterad och ifrågasatt, eftersom många vid den här tiden förlitade sig på sina arbetshästar.

  Säkert var det då ingen som räknade med att traktorer hundra år senare skulle vara grundstenen i nästan alla jordbruksföretag eller grundbulten i nästan hela vår matförsörjning om man så vill. I dag är det svårt att tänka sig en tillvaro utan traktorer.

  N-modellen av Waterloo Boy, som var den första Deere-traktorn hade tolv hästkrafter och producerades fram till 1924. Ett år tidigare drog produktionen av den första gröna och gula traktorn, den så kallade D-modellen, i gång. Den tillverkades fram till 1953 och satte ordentlig fart på försäljningen.

  Den mest sålda John Deere traktorn genom åren är modell B, som sålde i 300 000 exemplar från 1935 till 1953. Tio år senare blev John Deere för första gången världens ledande traktorproducent.

  Denna John Deere-traktor såldes till förmån för Erikshjälpen och är bara en av många traktorer som ATL har skrivit om genom åren. Klicka på bilden för att läsa artikeln. Foto: Niklas Larsson.

  För John Deere tog expansionsplanerna utanför USA ny fart med förvärvet av Heinrich Lanz AG i tyska Mannheim 1956. Därmed kunde företaget påbörja traktortillverkning även i Europa. Fördelen för John Deere var att Lanz vid den här tiden redan hade en lång tradition i branschen, men också försäljningsframgångar via den populära modellen Lanz Bulldog som kom 1921.

  Den här skottsäkra Deere-traktorn fick mycket uppmärksamhet på Agritechnica 2017. Klicka på bilden för att läsa artikeln.

  Under de följande åren fortsatte John Deere att stärka sin position på traktormarknaden genom en rad avgörande teknikskiften. Efter att 1954 ha blivit det första företaget som erbjöd traktorer med servostyrning, sattes en ny milstolpe 1966 när överstörtningsskyddet introducerades som en säkerhetsfunktion, en funktion som senare blev normgivande i hela branschen.

  Ett annat betydande steg togs 1973 då kunder började erbjudas den så kallade Sound-Gard hytten som tillval. Det var den första dammfria och luftkonditionerade hytten, och med Powershift-växellådan som introducerades 1964 blev även växlingen bekvämare, samtidigt som produktiviteten på fälten ökade.

  Under årens lopp har John Deere lagt grunden till flera tekniksprång. I dag bedriver företaget bland annat forskning på eldrivna traktorer. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Med de senaste årens teknikutveckling har traktorerna blivit allt mer sammanflätade med redskapen, och i dag är det inte ovanligt att redskap som balpressar kommunicerar med traktorn för att anpassa körhastigheten till arbetsbelastningen.

  Men med den digitala utvecklingen följer också fördelar som trådlös överföring av lantbruksdata från traktorer, redskap och tröskor som hjälper lantbrukarna att ta beslut. Under året planerar John Deere att uppmärksamma jubileet på flera sätt. Bland annat kommer alla nya traktorer att prydas av ett särskilt märke, men företaget planerar även för en rad aktiviteter för att uppmärksamma att det har gått hundra år sedan företagets första traktor rullade ut.

  Moderna John Deere-former: John Deere 6150M AutoQuad Plus. Klicka på bilden för att läsa om modellen i Traktorkalendern.

  LÄS ÄVEN: Ny lösning ska sätta stopp för antennstöldernaLÄS ÄVEN: Väderstad och John Deere i nytt samarbete

  Louise Nordlund Johansson fick kliva upp i förarsätet när auktionisten ville höja budet. FOTO: NIKLAS LARSSON

  I traktorkalendern har ATL samlat många av de John Deere-traktorer som har sålts på den svenska marknaden. Klicka på bilden för att komma till Traktorkalendern.

  John Deere 4040 S såldes mellan 1981-1984. Klicka på bilden för att läsa om modellen i Traktorkalendern.

  John Deere lockar alltid intressenter på svenska auktioner. Klicka på bilden för att läsa.

  John Deere – 6930.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen