Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 november 2019

  John Deere tror på en framtid som går på el

  Hannover

  På årets Agritechnica utsågs John Deeres elektromekaniska transmission till den bästa innovationen. Den finns ännu i inte i någon maskin som säljs, men tillverkaren hävdar bestämt att framtiden är elektrisk.

   Elektrisk. Framtiden är elektrifierad, menar Curt Jensen på John Deere.
  Elektrisk. Framtiden är elektrifierad, menar Curt Jensen på John Deere. FOTO: Hans Dahlgren

  En av avdelningarna i John Deeres monter på Agritechnica är tillägnad framtiden. I taket hänger en gigantisk elektrisk drönare med två tankar för preparat under. Vid ena väggen står en del av ett traktorchassi som visar upp den nya steglösa transmissionen.

  – John Deere tror framtiden är elektrifiering, säger Curt Jensen, chef för utvecklingsprogrammet av den nya transmissionen i Waterloo, USA.

  De vanliga steglösa transmissionerna innehåller en mekanisk del och en hydrostatisk del. De två delarna samarbetar för att kraften som lämnar transmissionen på bästa sätt ska vara anpassad efter just den syssla som för tillfället görs. Ibland är kraftöverföringen helt mekanisk, ibland är det den hydrostatiska delen som jobbar mest. Växlingen däremellan märks inte för föraren.

   Nytänk. I John Deeres kommande transmission blandas mekanisk och elektrisk kraft.
  Nytänk. I John Deeres kommande transmission blandas mekanisk och elektrisk kraft. FOTO: Hans Dahlgren

  I John Deeres nya transmission eAutoPower är den hydrostatiska delen helt borttagen. Istället är den ersatt med två elmotorer/generatorer. Själva traktorn drivs dock fortfarande av en dieselmotor.

  Förutom att transmissionen ska bli mer effektiv kan den ström som generatorerna alstrar till transmissionen också tas ut för att användas externt utanför traktorn i tillkopplade redskap. Upp till 100 kilowatt kan användas externt i den nuvarande varianten.

  Ett användningsområde som demonstreras tillsammans med tillverkaren Joskin är en hjälpdrift till en flytgödselspridare. I stället för att koppla vagnens drivaxel till kraftuttaget sitter den i en elmotor framtill på vagnen som förses med el från traktorn.

  – Elektricitet är en mera effektiv kraft och den är lättare att kontrollera.

   Redskap. Tillsammans med Joskin visar man hur eldriften kan användas för att driva ett redskap.
  Redskap. Tillsammans med Joskin visar man hur eldriften kan användas för att driva ett redskap. FOTO: Hans Dahlgren

  Avsaknaden av de hydrostatiska delarna i transmissionen ska enligt John Deere innebära mindre underhåll och därmed lägre kostnader. Dessutom menar man att den totala energieffektiviteten ska vara bättre.

  På frågan om vad som är de största utmaningarna duckar han lite.

  – Jag kan bara säga att vi jobbat med detta ett tag och att utveckla något sådant här kräver fokus på forskning och utveckling från en massa olika funktioner i företaget.

   Fyrbandare. I nya 8-serien finns varianter med både hjul, två band och nya 8RX med fyra band.
  Fyrbandare. I nya 8-serien finns varianter med både hjul, två band och nya 8RX med fyra band. FOTO: Hans Dahlgren

  För att elektrisk drivning av redskap ska ta ordentlig fart kan man anta att det krävs någon sorts standard och att redskapstillverkarna hoppar på tåget. Om man ska tro Curt Jensen så finns det intresset.

  – Ja, här på mässan har det kommit fram flera tillverkare som har utrustning som skulle kunna gynnas av systemet.

  När får vi se det i en serietillverkad maskin?

  – Vi håller på med fälttester. Det här är ett riktigt projekt och vi borde vara i produktion inom två år.

  Även John Deeres chef för Europa, Asien och Afrika, Markwart von Pentz, visade var tillverkaren står i frågan:

  – Precis som hydrauliken inledde ett nytt kapitel på 50-talet kommer elektrifieringen att göra det nu, sa han på Agritechnica.

  Mer från Agritechnica:Fendt 942 Vario årets traktorLemken visar ny spruta och en rad andra nyheterHär är traktorn som kan drivas på elJohn Deere tror på en framtid som går på elVäderstads storharv lockade den svenska publikenMFs koncepttraktor tar avstamp i månlandningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen