Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 februari

  John Deere testar traktor-Uber i Afrika

  Amerikanska John Deere har inlett ett samarbete med ett afrikanskt uppstartsbolag som ska bistå kontinentens lantbrukare med traktorer på Uber-manér. I förlängningen ska det möjliggöra försäljning i den kreditsvaga marknaden söder om Sahara, rapporterar Reuters.

   David Kayi från Hello Tractor installerar företagets tekniklösning på en John Deere 5503 på en gård i byn Umande i kenyanska Nanyuki. Bilden togs 4 februari 2020.
  David Kayi från Hello Tractor installerar företagets tekniklösning på en John Deere 5503 på en gård i byn Umande i kenyanska Nanyuki. Bilden togs 4 februari 2020. FOTO: NJERI MWANGI/REUTERS/TT

  John Deere och Hello Tractor ska tillsammans möjliggöra för lantbrukare att få tillgång till rätt maskineri när det är dags att plöja åkrar i subsahariska Afrika. Med hjälp av en app ska den som inte själv har någon traktor kunna komma i kontakt med en traktorägare, och även kunna övervaka traktorns körväg och bränsleförbrukning.

  Målet är att främja nyttjandet av traktorer till fler och därigenom kunna sälja traktorer till den kontinent som är mest fattigdomsdrabbad i världen, skriver Reuters.

  Minst mekaniserade i världen

  Många lantbrukare söder om Sahara kommer inte upp i tillräckligt stor skala för att investeringar i en maskinpark går att rättfärdiga på kort sikt. Samtidigt är möjligheterna att få banklån för avbetalning över en livscykel små.

  Afrikas lantbrukare är de minst mekaniserade i världen.

  Nu hoppas John Deere att det ska bli lättare att ge sektorn snålskjuts finansiellt genom att nyttja data som kan visa var behoven finns och hur lönsam affären är. Därigenom hoppas traktortillverkaren att banklånen snart ska kunna komma på plats, även för de lantbrukare som inte har någon kredithistorik, vilket i nästa steg gynnar den egna försäljningen i den folkrika och bördiga regionen.

  För närvarande testas tekniken på 400 traktorer i Ghana och Kenya, men målet är att tjänsten ska finnas tillgänglig över hela Afrika i andra halvan av året.

   I appen syns hur traktorn har rört sig.
  I appen syns hur traktorn har rört sig. FOTO: NJERI MWANGI/REUTERS/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen