Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 17 december 1999

  John Deere köper Timberjack

  Deere & Company har köpt skogsmaskintillverkaren Timberjack för 5,3 miljarder kronor.

  Deeres köp av Timberjack väntas vara klart i början av nästa år om konkurrensmyndigheterna ger sitt godkännande.
  Båda varumärkena ska behållas, och på vissa marknader kommer en del maskiner att säljas av såväl John Deeres som Timberjacks återförsäljare.
  Nästan var tredje skogsmaskin som säljs i världen är en Timberjack, och i de nordiska länderna är marknadsandelen 40-45 procent. Tillverkningen sker i Joensuu i Finland (skotare) och i Filipstad i Sverige (skördare) samt i tre fabriker i USA och Kanada. Omsättningen var i fjol 4,8 miljarder kronor.
  Säljare är den finska koncernen Metso som bildades tidigare i år genom fusion av Valmet och Rauma. Metso vill nu koncentrera sig på kärnverksamheten, maskiner för massa- och papperstillverkning samt gruvindustrin.
  Köparen, amerikanska Deere & Co, tillverkar John Deere traktorer och jordbruks- och entreprenadmaskiner, men också skogsmaskiner. Under det senaste verksamhetsåret blev omsättningen i koncernen 97,7 miljarder kronor och nettovinsten 2 miljarder.
  Bakom köpet av Timberjack ligger en önskan om att få ett komplett produktprogram för alla sorters skogsbruk. Timberjack är ett gott parti eftersom detta företags program inte nämnvärt överlappar Deeres.
  Timberjack tillverkar maskiner för helträdsmetoden (fällare-läggare och lunnare) i Nordamerika, och man har även börjat tillverka skotare i fabriken i Woodstock, Ontario, i Kanada. Men det är på kortvirkesmaskiner företaget är ledande. Tillsammans med John Deeres helträdsmaskiner blir det fusionerade företaget världens klart största tillverkare av skogsmaskiner.
  Uppskattningsvis är världens försäljning av skogsmaskiner i dag fördelad på 70-75 procent helträdsmaskiner och resten kortvirkesmaskiner, men en övergång till kortvirkesmetoden är i full gång. År 2010 väntar branschen att fördelningen är 50/50.
  Med kortvirkesmetoden kvistas och kapas trädstammarna direkt vid fällningen i stället för att släpas hela till upplagsplats och där bearbetas.


  Lars Vernersson
  Timberjacks fabrik i Filipstad blir efter fusionen John Deereägd. Här tillverkas skördare, i år över 300 stycken.

  Relaterade artiklar

  Till toppen