Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 mars

  Konceptmaskinen som ska klara allt

  Sparreholm

  Johan Nordh vill ta skogsbruket vidare från dagens tvåmaskinssystem. Med sin konceptmaskin testar han nya funktioner och nya sätt att jobba på.

   Med en svängbar bakaxel går det att köra med krabbstyrning.
  Med en svängbar bakaxel går det att köra med krabbstyrning. FOTO: David Larsson

  Johan Nordh har ett förflutet som skogsentreprenör, maskinutvecklare och maskininstruktör.

  Sitt senaste bygge, med en Rottne SMV Rapid tvågreppsskördare som bas, säljer han inte in på bästa vis.

  – Det är ett as, en bastard.

  Men allt har sin förklaring. Ekonomin är en, det var billigare att hitta delar och material till en stor maskin än till en mindre. Men framför allt vill Johan Nordh testa gränserna, gå till ytterligheterna för att se hur högt kan man ha lastbäraren utan att det blir för instabilt och vad som ska bantas ned på en fullkomligt överdimensionerad kran från en separatlastare, för att ta några exempel.

  – Man måste gå in och göra detaljstudier på de olika bitarna som har funktionen i ett koncept som kan bli en maskin framöver.

   Bakaxeln är nivellerande för att hålla
  Bakaxeln är nivellerande för att hålla FOTO: David Larsson

  Johan Nordh ville också bygga den ultimata lastbäraren.

  – I min värld är det att ha två boggis som bär upp lasten.

  På konceptmaskinen är den bakre axeln skjutbar i längdled, har drivning, är svängbar och pendlande.

  – På dagens skotare har vi en fast axel som inte kan pendla. Då ska du lyfta hela lasten över stubbar och hinder, med den här kan man i stället utnyttja sådant för att få bättre bärigheten.

  Ville bygga mindre

  Med givare och sensorer skulle det också gå att automatisera läget och styrning på bakaxeln.

  Men om det funnits utvecklingspengar hade han hellre byggt en mindre maskin.

  – En liten maskin med en styrbar och drivande extra bakboggi och ett nivellerande lastrede kunde ha högre stöttor och skulle skotningsmässigt hänga med de medelstora skotarna, samtidigt som man behåller de smala stickvägarna och får ett lågt marktryck.

   Johan Nordh har byggt en konceptmaskin för att visa hur en framtida skogsmaskin skulle kunna se ut.
  Johan Nordh har byggt en konceptmaskin för att visa hur en framtida skogsmaskin skulle kunna se ut. FOTO: David Larsson

  Konceptmaskinen är i dag enbart en skotare. Johan Nordh saknar medel att fortsätta förverkliga sina idéer. Men han är helt inne på att det ska vara en kombimaskin som kan avverka, skota och lunna. Redan i sitt förra maskinbygge var han inne på samma spår.

  – Den här är tänkt att det ska vara en tvågreppare för jag vill använda processortekniken. Och jag vill kunna använda den som fällare-lunnare också för att optimera förhållandena för skotning och processor.

   Infästningen för lastdelen är gjort med en snabbkoppling för att kunna byta funktion på maskinen.
  Infästningen för lastdelen är gjort med en snabbkoppling för att kunna byta funktion på maskinen. FOTO: David Larsson

  Tanken är att bara en maskin ska behöva köra där det är dålig terräng. Den fäller och lunnar ut stammarna till plan fastmark. Där processas virket med en tvågreppsskördare.

  – I dag ska en skördare och sen en skotare och sist en risskotare köra även där det är dålig terräng. Det är också en väldigt hög produktionsförmåga att fälla och lunna och avverkningen underlättas av att man har fria körvägar, man blir inte inlåst av virke.

  Effektivare skotning

  Och vinsterna är flera menar Johan Nordh. Skotning och risskotning blir betydligt effektivare och med två boggiaxlar kan den lasta mer utan att göra större åverkan på marken.

  – Och när träden ska processas med en tvågreppare kan vi köra fyra till sex stammar per minut. Då är vi uppe på enorma produktionssiffror.

   Bakaxeln kan skjutas i längdled för att få en bra viktfördelning på lasset.
  Bakaxeln kan skjutas i längdled för att få en bra viktfördelning på lasset. FOTO: David Larsson

  Johan Nordh har haft hjälp av grannen Mikael Andersson att bygga maskinen. De jobbade utomhus och gjorde bygget i stort sett utan något extra stöd.

  – Den enda sponsor vi har haft är SSAB. De är jätteintresserade av innovatörer och har sponsrat med kunskap och stål.

  Inom skogsbranschen fanns inget stöd att få.

  – Ett så modernt land och så lite konceptmaskiner som byggs. Om det vore en bransch i uppsving skulle det komma fem, sju konceptmaskiner varje år. Men vi sitter fast i något gammalt, det har sett likadant ut sedan mitten av 80-talet, säger Johan Nordh.

   Grundmaskinen är en Rottne SMV Rapid tvågreppsskördare.
  Grundmaskinen är en Rottne SMV Rapid tvågreppsskördare. FOTO: David Larsson

  Johan Nordh om:

  Dagens skogsbruk

  ”Vi ska komma ihåg att det är första generationens skogar som vi kör i nu som har påverkats av trakthyggesbruket och tunga maskiner och markberedning.”

  ”Jorden mår inte bra men det forskas oerhört lite på det.”

  ”Om vi ska ha en penetrering av marken som det blivit packskador på måste vi ha björk eller något liknande. Då får man tillbaka förmågan i jordmånen.”

  Framtidens maskiner:

  ”De måste bara modulbyggda så att det enkelt går att till exempel byta motor- och hydraulikenheten. Då skulle vi öka livslängden på maskinerna. I dag är livslängden för kort i förhållande till investeringskostnaden.”

  Att vara innovatör:

  ”Det är omöjligt att få stöd och hitta samarbeten. Men om man är på en idébasis som ligger förbi där man inte förstår konceptet är det ingen som vill satsa.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen