Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 december 2016

  BILDSPEL: Jättelager växer i Malmö

  I dagarna stänger Agco sitt reservdelslager i Köpenhamn och Lantmännen Maskin tar över hela centrallagret för Sverige, Norge och Danmark. Omkring en miljon delar kommer att levereras från lagret varje år.

   – För oss är det en kärnkompetens vi bygger runt lagerverksamhet, säger logistikchef Klas Merkel.
  – För oss är det en kärnkompetens vi bygger runt lagerverksamhet, säger logistikchef Klas Merkel. FOTO: Hans Dahlgren

  Under flera veckor har lastbilar med reservdelar till Agcos maskiner, framförallt allt Massey Ferguson, kört skytteltrafik över Öresundsbron. Agcos lager i Köpenhamn läggs ner och istället blir Lantmännen Maskin på Bjurögatan i Malmö ett gigantiskt centrallager för Sverige, Norge och Danmark.

   Omkring en miljon artiklar kommer att paketeras och lämna lagret varje år.
  Omkring en miljon artiklar kommer att paketeras och lämna lagret varje år. FOTO: Hans Dahlgren

  – Dels är det ju en rent volymmässig skillnad, men sedan erbjuder vi ju en tjänst vi inte gjort tidigare genom att bli tredjepartsleverantör. Vi utför en tjänst åt Agco men de äger fortfarande prylen på hyllan, säger logistikchef Klas Merkel när han visar runt på de 9 000 kvadratmetrarna.

  Fördubblat lager

  För tillfället är det full aktivitet med mycket inhyrd personal under övergångsperioden. Eltruckar kör kors och tvärs, artiklar skannas och sätts in i hyllor. Från att tidigare har lagerhållit 75 000 artiklar till Lantmännen Maskins egen verksamhet nästan fördubblas nu lagret till uppåt 140 000 artiklar.

   Lantmännen Maskin satsar på att sälja sin lagerkompetens till andra. Först ut är Agco som hyr in sig, vilket innebär en fördubbling av antalet artiklar i lagret i Malmö.
  Lantmännen Maskin satsar på att sälja sin lagerkompetens till andra. Först ut är Agco som hyr in sig, vilket innebär en fördubbling av antalet artiklar i lagret i Malmö. FOTO: Hans Dahlgren

  För Lantmännen Maskin är det ytterligare ett ben att stå när de hyr ut sin lagerkompetens, och med större verksamhet finns det många fördelar. Bland annat kan de ha längre öppettider och hålla nere fraktkostnader genom att bli en stor kund till fraktbolagen och samordna frakterna.

  FOTO: Hans Dahlgren

  Lager för tredje part

  Det utesluts inte att fler kunder kommer till eller att befintliga kunder väljer Malmö som centrallager för fler länder.

  – Man kan tänka sig fler länder i norra Europa. Det pratar vi faktiskt om. Malmö ligger bra till. Jag har i dag en lista på över tio företag som vill komma in och ha sina grejer här hos oss som ett tredjepartslager, säger vd Jonas Arvidsson.

  FOTO: Hans Dahlgren

  LÄS MER: Lantmännen Maskins kupp mot Swedish Agro

  Relaterade artiklar

  Till toppen