Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 februari

  Investeringen kräver att traktorn går på högvarv

  När man ska köra i skogen med jordbrukstraktor finns det en uppsjö av utrustning att välja mellan, beroende på vad syftet är.

  Den utrustning som Tony Andersson kör med går inte på nöjeskontot för speciellt många. Investeringen är så pass stor att det kräver att maskinerna rullar mycket.

  Jämfört med stegmatade aggregat så har de rullmatade aggregaten betydligt högre kapacitet och finns i olika varianter och storlekar.

  – Vanligtvis är det en kund som vill hålla efter sin egen skog, men i den här kalibern blir det ofta att man även kör på entreprenad åt andra, säger Joacim Karlsson på FTG Forest, som både importerar och tillverkar olika typer av skogsutrustning.

  Beroende på val av kran, rullmatat aggregat och styrsystem uppskattar Joacim Karlsson att investeringen ligger på mellan 500 000 och 900 000 kronor. Till det kommer kranfästet och övriga tillbehör på traktorn.

   Att koppla skördaraggregat till traktorn är en stor investering.
  Att koppla skördaraggregat till traktorn är en stor investering. FOTO: Hans Dahlgren

  Läs också: Jordbrukstraktorn fixar gallringen

  Mindre kostnad med stegmatade aggregat

  För den som har mindre verksamhet och vill hålla nere kostnaderna finns också stegmatade aggregat. De som FTG Forest saluför från Naarva ligger på 150 000 till 200 000 kronor. De ställer lite mindre krav på traktorn, behöver inte lika stort oljeflöde och är enklare att kombinera med befintlig utrustning, exempelvis huggarvagn eller kran i trepunkten.

  – Ett stegmatat aggregat blir mera för den självverksamme som tröttnat på att gå med motorsågen och i stället vill sitta varmt och gott i hytten. Det har en kapacitet på ungefär en meter per sekund. För ett rullmatat blir det 4-5 meter per sekund.

   Joacim Karlsson, FTG Forest.
  Joacim Karlsson, FTG Forest. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen