Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 april 2019

  Ingen Brexitoro i Europas största traktorfabrik

  New Holland har seglat upp som Sveriges tredje mest eftertraktade traktormärke. Från fabriken i Storbritannien exporterar företaget sina produkter till ett stort antal länder i Europa, vilket kommer att påverka företaget nu när landet är på väg att lämna unionen.

   Logistiken blir den största utmaningen efter utträdet, enligt New Hollands Sverigerepresentant.
  Logistiken blir den största utmaningen efter utträdet, enligt New Hollands Sverigerepresentant. FOTO: PRESSBILD

  Från företagshåll tar man dock Brexitförhandlingarna med ro oavsett om utgången blir mild eller hård.

  – Vi har så långt vi kan försökt ta reda på vad Brexit kan få för konsekvenser. Men eftersom det ännu inte är något beslut taget så har vi inget att förhålla oss till. Vi har Europas största traktorfabrik och är väl förberedda på vad som eventuellt komma skall. Eftersom vi arbetar över hela världen har vi redan handel med exempelvis Norge, och EU är egentligen bara en del av världen. Vi ser ingen jättedramatik i det, säger Anders Folkelid, som är försäljningsansvarig för New Hollands traktorer i Sverige.

  Behövs ingen traktorbunkring

  Han förutspår att logistiken kommer att bli den största utmaningen i sammanhanget. Medan Storbritannien förbereder sig genom att bunkra läkemedel och förnödenheter för att tillgodose befolkningens behov ser New Holland inte att det finns något motsvarande behov av att bunkra traktorer på den svenska sidan. Den som lägger en beställning på en fabriksny traktor kommer ändå att få sin leverans i alla de scenarier som företaget har kalkylerat med.

  – Vi tar redan i dag in traktorer som tullas in från andra håll, säger Anders Folkelid.

  Valutan kan påverka priset

  Hur tullarna påverkas beror i första hand på vilket avtal britterna landar i. Vid en mjuk Brexit med utträdesavtal träder övergångsbestämmelser in som innebär att det inte kommer att ske några förändringar i handeln till och från landet fram till sista december 2020.

  Utan utträdesavtal kommer dock alla de tullbestämmelser som gäller för handel med länder utanför EU att börja gälla direkt. Precis som så många andra marknadsfaktorer finns det också en möjlighet att Brexitförhandlingarna kan påverka valutan i positiv eller negativ riktning, vilket i så fall kan påverka slutpriset hos kund.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen