Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 september 2018

  Stort intresse i landet utan traktor

  Traktorsamlare i Norge som ATL pratat med känner inte till någon norsk traktortillverkare. Ändå finns det ett stort intresse och många aktiviteter för den som vill köra traktor.

  .

  Intresset för maskiner och traktorer i Norge liknar det som finns i Sverige och i vårt västra grannland finns det många som är aktiva inom hobbyn. Odd Hermann Halvorsen är en av dem. Han besökte en tröskdag i Arneberg i Solør där Per Kristian Nymoen med ett småbruk bjöd in till en dag med tröskning. Under dagen kördes en Fordson Dexta som drog en bogserad tröska av märket BM MST 52. Spannmålen var havre och de körde cirka en timme. Odd Hermann var med då det begav sig på 1970-talet och såg då en sådan här tröska köra i drift.

   En BM 36 ansågs vara en ganska stor traktor i Norge.
  En BM 36 ansågs vara en ganska stor traktor i Norge. FOTO: Niklas Larsson
   Atle Bergkvist är redaktör i den norska BM Volvo-klubben.
  Atle Bergkvist är redaktör i den norska BM Volvo-klubben. FOTO: Privat

  Atle Bergkvist är en annan traktorentusiast och dessutom redaktör i Norsk BM Volvo klubb. ATL tog ett snack med honom om hur intresset är för traktorer i Norge i stort.

  Vad samlar traktorvänner på i Norge?

  – Traktorer, lantbruksredskap, tillbehör, allt från reklamprylar till broschyrer och blåslampor till stora traktorredskap.

  Har det funnits norska traktortillverkare?

  – Nej, inte vad jag vet. Men norsk industri har producerat otroligt mycket traktorredskap, allt från trepunktsredskap till dumperkärror, grävmaskiner och kranar. Fabrikat som kan nämnas är Kverneland, Hymas och Moelven.

  Vad gör ni på traktorträffarna?

  – Vi har som regel plöjträff eller utställning. På sådana träffar blir det mycket prat om gamla tider, olika traktormodeller och fika.

  Vilka årsmodeller är mest populära i Norge?

  – Har inte så mycket kunskap om andra modeller än BM Volvo, och då är BM 400/430 en klassiker som finns överallt i Norge!

   Resor är ett inslag i den norska BM Volvo-klubbens program. Här besöker man Odalmannens museum i Linköping.
  Resor är ett inslag i den norska BM Volvo-klubbens program. Här besöker man Odalmannens museum i Linköping. FOTO: Niklas Larsson

  Vad är en stor äldre traktor i Norge?

  – BM 35/36, Boxer och Bison var stora den gången de kom och de är relativt stora veterantraktorer, sett i förhållande till många andra märken som finns i Norge. Gråtass (Grållen), Fordson Dexta och BM Terrier är små veteraner i det sammanhanget.

  Om en svensk ska besöka Norge, vilken traktorträff får man inte missa?

  – Den största träffen i Norge är nog Veterandagene på Magnor som arrangeras vartannat år. Här finner man bland många traktorer också veteranlastbilar, bilar och mopeder, stationära motorer och ångmaskiner.

  Den norska klubben för BM Volvo vänner startades under 2004 och antalet medlemmar är i dag cirka 175.

   Vänner av tvåhjulstraktorer har en särskild plats i Gammeltraktorens Venners medlemsblad. Denna tvåhjulstraktor visades dock på en träff i Danmark.
  Vänner av tvåhjulstraktorer har en särskild plats i Gammeltraktorens Venners medlemsblad. Denna tvåhjulstraktor visades dock på en träff i Danmark. FOTO: Niklas Larsson

  Vad har klubben gjort genom åren?

  – Klubben har årliga aktiviteter som höstplöjning och busstur för de mest aktiva till Sverige och Danmark. Varje år reser 20-25 personer till museer eller privata samlare som är av intresse. Klubben har också haft turen att få besöka många fabriker, bland annat Volvos hjullastarfabrik och Volvos lastbilsfabrik. Klubben var också bland de första som fick se och provköra prototypen av T650 med mekanisk 4WD, en traktor som då hade varit utanför offentligheten på en okänd plats i Sverige. Vi samlas också varje höst för att plöja med BM Volvo traktorer på tre olika platser i landet. Utöver det finns flera lokala arrangemang som skogsdagar och snöröjningsdagar, svarar Atle Bergkvist.

   Tröskdag i Norge.
  Tröskdag i Norge. FOTO: Odd Hermann Halvorsen

  För den som vill träffa andra med ett intresse för tvåhjulstraktorer finns klubben Gammeltraktorens Venner. De har en särskild sida i sitt medlemsblad för detta ändamål. Ett traktormärke som lyfts fram här är Agria som med olika redskap och tillbehör kunde bistå med mekanisk hjälp på småbruken. Gammeltraktorens Venners medlemmar samlar även på tvåaxliga traktorer och de arrangerar både resor och träffar. Medlemsbladet på över 30 sidor är välfyllt med rapporter om det. Det finns även lokalföreningar.

   Intresset för BM Volvo räckte för att starta en klubb under 2004.
  Intresset för BM Volvo räckte för att starta en klubb under 2004. FOTO: Atle Bergkvist
   Plöjning finns med i den norska BM Volvo-klubbens program.
  Plöjning finns med i den norska BM Volvo-klubbens program. FOTO: Atle Bergkvist
   Fordson Dexta med bogserad BM-tröska.
  Fordson Dexta med bogserad BM-tröska. FOTO: Odd Hermann Halvorsen

  LÄS OCKSÅ: Han reste 700 mil på veterantraktorLÄS OCKSÅ: Så gick det i superauktionen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen