Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 januari 2019

  Husqvarnas 50-kubikare snabbare och starkare

  Husqvarnas nya 50-kubikssågar är omgjorda från grunden och ska locka såväl arborister som skogsbrukare över hela världen. Se filmen här nedan!

  Med sågarna 550 XP Mark II och 545 Mark II satsar Husqvarna mer på den globala marknaden. En ansenlig del av pressvisningen, där journalister från hela Europa deltog, handlade dessutom om vilka fördelar framför allt 550-modellen har som arboristsåg.

   Husqvarna 550 XP är en av två nya 50-kubikssågar som börjar säljas i mars.
  Husqvarna 550 XP är en av två nya 50-kubikssågar som börjar säljas i mars. FOTO: David Larsson

  Men Husqvarna vill naturligtvis även locka nordiska skogsbrukare med sina nya sågar. Det ska de bland annat göra med högre effekt, snabbare acceleration och längre hållbarhet jämfört med de tidigare modellerna av 550 och 545.

  Bättre kylning

  Såväl hållbarhet som högre effekt hänger ihop med en bättre kylning. Det har man åstadkommit med ett ökat luftinflöde, fler kylflänsar och en ny isolerande värmesköld mellan cylinder och förgasare. Dessutom har luftfiltret en ny design och en bättre förslutning mot filterhållaren. Detta ska öka tidsspannet mellan filterrengöringarna.

  Man behöver heller inte tanka lika ofta. Med en större tank och ett bättre bränsleutnyttjande har Husqvarna kommit fram till att tiden mellan tankningarna har ökat med 14 procent.

   Anders Persmeen på Husqvarna har ansvarat för utvecklingen av de nya Mark II-sågarna som är omgjorde från grunden.
  Anders Persmeen på Husqvarna har ansvarat för utvecklingen av de nya Mark II-sågarna som är omgjorde från grunden. FOTO: David Larsson

  För att få en mer lättarbetad och balanserad såg har Husqvarna också gjort en del förändringar utvändigt. Avståndet mellan det bakre och främre handtaget har ökat med en centimeter och det främre handtaget har även flyttats fram och upp något.

  Mindre gyroeffekt

  På de nya sågarna sitter också svänghjulet närmare sågkroppen vilket ska minska gyroeffekten.

  Till sågarna kommer också det nya svärdet X-force. Där har man förstärkt noshjulet, förändrat formen något samtidigt som det har blivit lättare än sina föregångare.

  Produktionen av de båda sågarna är i full gång i fabriken i Husqvarna och de kommer ut på marknaden i mitten av mars.

  Relaterade artiklar

  Till toppen