Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 december 2018

  Hot, hopp och utmaningar för jordbrukstekniken 2019

  Ekonomisk och ekologisk hållbarhet kommer att bli ännu viktigare nästa år – det är tydligt när åtta av ATL:s branschreportrar tittar på vad som väntar efter nyår. I dag: Fredrik Stork om teknikåret 2019.

   Direktsådden är ständigt utmanad av kraven på minskad användning av växtskyddsmedel.
  Direktsådden är ständigt utmanad av kraven på minskad användning av växtskyddsmedel. FOTO: Väderstad

  HOT: Stopp för växtskydd

  Att teknik och politik hänger samman är väl redan uppenbart för alla och en var. Men frågan är om det kan bli mer påtagligt än i fallet med direktsådden. Alla pratar om direktsåddens möjligheter, eftersom den dieselbesparande potentialen är så påtaglig. Men tekniken hotas ständigt av lantbrukarnas möjligheter att använda effektiva växtskyddsmedel. Räkna med att debatten fortsätter även under 2019.

   XPower är ett nytt ogräsbekämpningssystem som redan har belönats med bronsmedalj inför Sima.
  XPower är ett nytt ogräsbekämpningssystem som redan har belönats med bronsmedalj inför Sima. FOTO: Case IH

  HOPP: Mässorna

  Med det nya året följer nya lantbruksmässor och nya möjligheter att presentera banbrytande teknik. Med Sima i februari och Agritechnica i november kan 2019 bli en riktig höjdare för alla teknikfrälsta. Håll särskilt utkik efter Case IH:s nya elektriska ogräsbekämpningssystem XPower som monteras på traktorn. På bilden ovan ser det ut som om traktorn går fram i ett potatisfält. Det är bilder som dessa som håller hoppet uppe om att vi en dag ska få ta del av teknik som är mer skonsam mot både plånboken och miljön.

   Drönarna ger möjligheter enligt tjänsteleverantörerna. Men fortfarande är det en stor utmaning för dem att visa vad drönarna faktiskt ger.
  Drönarna ger möjligheter enligt tjänsteleverantörerna. Men fortfarande är det en stor utmaning för dem att visa vad drönarna faktiskt ger. FOTO: DPA / IBL Bildbyrå

  UTMANING: Tekniken kostar

  Varje lantbruksmässa av rang tycks vid det här laget ha haft den digitala teknikens möjligheter som årets mässtema. Men fortfarande är det en stor utmaning för tillverkarna av utrustningen att bevisa vad lantbrukarna faktiskt tjänar på att investera i den dyra tekniken. Inte minst blev vi påminda om detta under odlingsåret 2018, då inga sensorer i världen tycktes få Sveriges lantbrukare att tjäna mer på sin odling när vattnet helt plötsligt blev en bristvara. Under 2019 blir det sakta men säkert upp till tjänsteleverantörerna att bekänna färg.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen