Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 oktober 2017

  Hjälp jakthunden att fixa formen

  Dagens jakthundar är mer vältränade än tidigare. Men trots att jägarna är mer medvetna om hundarnas behov av träning, så ökar ändå besöken på veterinärklinikerna när jaktsäsongen är i gång.

  Jakthundar är bättre tränade för att jaga än de var förr. Trots det blir det trångt på veterinärklinikerna när jakten drar igång på allvar i september och oktober.

   Åsa Magnusson Juberget och hennes jakthund Simonställets Salmiak.
  Åsa Magnusson Juberget och hennes jakthund Simonställets Salmiak. FOTO: Privat

  – Men vi ser inte de där riktiga bottennappen så ofta längre, att man släpper tjocka och otränade hundar vind för våg och tror att de ska jaga säger Åsa Magnusson Juberget, veterinär i Nordvärmland med jakthundar som specialitet.

  Fler hundar skadas under säsongen

  Det är många hundar som får uppsöka veterinär när jakten drar i gång på allvar under hösten. En del för att de på grund av obetänksamma ägare inte har den fysiska kapaciteten på grund av en lång lat sommar i hundgården, andra för att det helt enkelt händer saker i skogen och olyckan kan vara framme

  – Det finns ingen statistik på det här, säger Åsa Juberget. Men jag vet ju vad jag ser. Under jaktsäsongen kommer det in fler hundar till kliniken. Men hon tillägger också att jägarna har blivit bättre på att ta hand om sina jakthundar än tidigare.

  – Man har förstått vitsen att hålla den i form för att den ska orka prestera.

  LÄS MER: Oklart hur bra skyddsvästar fungerar

  Vanligt med ligamentskador

  Detsamma säger Fredrik Kjaerstad som driver Ulvsby smådjursklinik i Karlstad. Men fler hundar kommer in under jaktsäsong även hos honom.

  – Under jaktsäsongen ökar bland annat ligamentskador i frambenen då hundar hoppat nedför branter men även korsbandsskador och skador som uppkommit när en hund blivit sparkad av en älg, berättar han.

  Han säger också att det är svårt att träna upp en hund så att den är i god fysisk form till jaktpremiären, har man en hund som ska lösjaga krävs det att den tränas lös och det tillåter inte lagen.

  – Därför är det viktigt att man tar de lugnt de första släppen och inte sätter i gång och jagar hela dagar det första man gör.

  Viktigt med allsidig träning

  Man kan också som ägare i sin strävan att förbereda sin fyrbeta jaktkamrat göra större skada än nytta genom att exempelvis cykla med den på hårda asfaltsvägar mer än vanligt.

  – Det ska vara allsidig och varierad träning, råder Fredrik Kjaerstad.

   Allsidig träning året runt är viktig för att jakthunden ska vara i bra form när säsongen startar.
  Allsidig träning året runt är viktig för att jakthunden ska vara i bra form när säsongen startar. FOTO: Mostphotos

  LÄS MER: Jakthund vargdödad i Sjundareviret

  Åsa Juberget ser ett annat problem som ökat undre de 30 år hon har varit verksam.

  – Det har blivit ett stort problem med halsinfektioner och andra problem med luftvägarna på hundar. Det gör att de har svårt att prestera på jakten eftersom det troligen kan smärta när de skäller eller driver.

  Noskvalster och halsinfektioner ökar

  Hon berättar att det blir allt vanligare och att det enda botemedlet verkar vara att operera bort hundens tonsiller.

  – Vad det beror på vet man inte och det har inte heller gjorts någon forskning på området, säger Åsa Juberget som också nämner problemet med noskvalster som också är outforskat.

  – Om hunden inte jagar som den gjorde i vintras när säsongen avslutas är det många som tror att den har noskvalster och är snar med att behandla. Vad man inte tänker på att under en torr september på barmark är det inte alls samma vittringsförhållanden som det var en blöt och snöig januari. Hunden beter sig annorlunda helt enkelt och den behöver alls inte vara sjuk.

  Veterinärernas egna träningstips

  Träna jakthunden hela året – så allsidigt som möjligt. Enbart cykelträning blir statisk och kan göra mer skada än nytta.

  Ta det lugnt i början, jaga inte hela dagar i början.

  Fungerar hunden inte som den ska – fundera på förutsättningarna.

  Men tveka inte att uppsöka veterinär vid en skada.

  LÄS MER: Lantmännen öppnar för att betala tillbaka miljonerLÄS MER: Därför kan svenskt skogsbruk hota klimatetLÄS OCKSÅ: ”Rovdjursersättningen kompenserar inte fullt ut”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen