Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 oktober 2020

  Här är de nya maskinerna för mellangrödor

  Knäckvältar, såmaskiner och kultivatorer stod på programmet när HIR Skåne visade maskiner för odling av mellangrödor.

  Mellangrödor kallas för det gröna guldet och kan till exempel användas för att lagra in kol i jorden för att minska klimatförändringarna.

  – Jag är helt övertygad om att odlingen av mellangrödor kommer att öka i framtiden, säger Marcus Willert, växtodlingsrådgivare vid HIR Skåne.

  Skälet till det är att mellangrödorna är multifunktionella, menar han. Och med odling av mellangrödor behövs det även nya maskiner.

  – Det har varit en enorm utveckling på maskinerna under de senaste åren. Det har kommit helt nya idéer från utlandet, säger Marcus Willert.

  Dubbelvinklade skivbillar

  Som exempel lyfter han fram dubbelvinklade skivbillar till en direktsåmaskin, som knappt gör några spår alls i stubben. Och knivvältar, som det fanns två på plats av under Hir Skånes visning, som mejar ned och startar nedbrytningen i mellangrödorna.

  Lyckegård visade sin Crimper Roller, som ATL berättat om, och Söderberg & Haak visade en Maxcut från Dal-Bo.

  – Så som vi satsar i det svenska lantbruket ser vi en stor möjlighet att komma ut med produkten, säger Tobias Lindgren på Söderberg & Haak.

  Läs också: Snabb krossning med knäckvält

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen