Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 februari 2017

  Hårdare krav på stöldskydd för traktorer

  Från och med första april ska nya traktorer med pris över 500 000 kronor ha godkänd startspärr eller spårsändare. Endast fyra märken är godkända av Stöldskyddsföreningen.

  Det är Länsförsäkringar som sätter press på leverantörer och tillverkare för att motverka stölder.

  – För fordon med ett nyvärde över 500 000 kronor sätter vi som krav att de måste ha en originalmonterad, eller av Länsförsäkringar godkänd, elektronisk startspärr. Alternativt ett spårsystem godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF) eller av oss, säger Anders Wallstenius, skadeexpert på Länsförsäkringar.

   Anders Wallstenius, skadeexpert på Länsförsäkringar
  Anders Wallstenius, skadeexpert på Länsförsäkringar FOTO: Länsförsäkringar

  Fler bolag kan följa

  Kravet gäller såväl lantbrukstraktorer och skogsmaskiner som entreprenadmaskiner och andra motorredskap. Även Folksam tittar på det i sin villkorsöversyn och tror att man inför liknande krav under året.

  – Det här är något som kommer. Det går inte längre att ha de här maskinerna oskyddade, säger Fredrik Westerlind, specialist på tunga fordon på Folksam.

  För personbilar har det varit krav på startspärr i 20 år inom EU men för traktorer och andra arbetsmaskiner är det fortfarande många tillverkare som inte ens kan leverera det som tillval.

   Fredrik Westerlind, specialist tunga fordon på Folksam.
  Fredrik Westerlind, specialist tunga fordon på Folksam. FOTO: Privat

  Därför lämnar Länsförsäkringar alternativet att i stället välja ett godkänt system med spårsändare, även om det är en teknik som är lättare att störa ut av tjuvar.

  – Vi har svårt att vara hur tuffa som helst. Vi vill ha en dialog och ge tillverkare, generalagenter och kunder en möjlighet att kunna välja lite, säger Anders Wallstenius.

  ”Sverige är en liten marknad”

  Huvudkravet för spårsändare är att det ska vara något av de fyra system som i dag är godkända av Stöldskyddsföreningen men det kan förekomma andra godkända system ute hos de lokala länsförsäkringsbolagen.

  Hos Länsförsäkringar har man upplevt en positiv respons från återförsäljare och generalagenter och hoppas att man kan sätta lite press på tillverkarna.

  – Det är vår ambition men vi vet att Sverige är en liten marknad, säger Anders Wallstenius.

   Cobra Connex från Vodafone Automative är ett av de system som godkänts av SSF.
  Cobra Connex från Vodafone Automative är ett av de system som godkänts av SSF. FOTO: Connex

  Samtidigt pågår ett arbete med att ta fram en norm för stöldskyddsmärkning genom SSF som försäkringsbolagen ska kunna hänvisa till i sina villkor. Den omfattar bland annat märkning med DNA, märkpunkter, etsningar och dekaler.

  Koppling till register

  Märkningarna ska vara kopplade till fordonsregister hos systemleverantörerna, dit polis och tull ska kunna vända sig för att snabbt kunna få reda på om ett fordon är efterlyst. Konsekvenserna för maskinägare som inte följer kraven på startspärr eller spårsändare efter den 1 april kan bli kännbara om en maskin blir stulen.

  – Det beror lite på villkoren men allmänt kan man säga att man får en nedsättning i ersättningen med i normala fall 20 procent. I allvarligare fall kan det bli högre nedsättning eller att den helt faller bort, säger Anders Wallstenius.

   Lotta Mauritzson på Stöldskyddsföreningen.
  Lotta Mauritzson på Stöldskyddsföreningen. FOTO: Mats Aasman

  FÅ SYSTEM GODKÄNDA ATT ANVÄNDA

  Bara fyra produkter, av en stor mängd spårsändare på marknaden, är i dag godkända av Stöldskyddsföreningen. För den som vill leva upp till de högsta kraven är därmed marknaden begränsad.

  Trots att Stöldskyddsföreningens (SSF) normer för sök- och spårsystem antogs redan 2010 finns i dag bara fyra system godkända, levererade av tre olika företag. En av orsakerna är att kraven är omfattande. Bland annat ska larmcentral och utryckningsorganisation finnas kopplat till systemet.

  – Du själv kan ha svårt att vara tillgänglig dygnet runt. Om du till exempel sitter på ett flygplan med telefonen avstängd har du ingen möjlighet att ta emot larmet, säger Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF.

  Från och med i år kräver Länsförsäkringar i Uppsala att systemen ska vara ett av dem som SSF har godkänt.

  Hos Dina Försäkringar ser man lite annorlunda på det.

  – Har spårsändaren gjort att kunden fått tillbaka sin maskin så har den ju gjort sitt jobb. I ett sådant läge slipper man självrisken. Men chansen att den fungerar är ju större om den är certifierad, säger Stefan Magnusson på Dina Försäkringar.

  FOTO: Mostphotos

  Godkända system

  Cobra Connex: Säljs av M Sjöberg AB i Solna.

  Meta Trak: Säljs av M Sjöberg AB i Solna.

  ETC Mtrac Pro: Säljs av Abax Sweden.

  Spotguard: Säljs av Guard Systems Sverige

  Så ser marknaden ut

  Det finns mängder av system för spårsändare. Från enklare modeller för under tusenlappen till avancerade system för att hålla koll på hela fordonsflottor.

  Ofta är det någon typ av abonnemang förknippat med sändaren. I de enklaste kan det vara ett kontantkort för att kunna överföra data om sändarens position över mobilnätet. I de mest avancerade finns tjänster som koppling till larmcentral och utryckningspersonal som kan ta upp jakten på den stulna maskinen. Här börjar priserna på cirka 1500 kronor för hårdvara och sedan omkring 1000 kronor per år i avgift.

  Försäkringsbolagen har olika krav på utrustning och olika värdegränser eller maskinålder för när de tycker att man ska ha spårsändare. De har också olika rabattsystem. Ofta handlar det om reducerad eller borttagen självrisk. En del har också rabatt på premien.

  Relaterade artiklar

  Till toppen